Румен Радев: Заварих България неразбрана и изолирана в ЕС

България иска ясни правно обвързващи документи и очаква двустранният протокол от 6 точки да бъде готов до началото на ноември

Румен Радев
Румен Радев Източник: Zonanews
Румен Радев заяви преди срещата ЕС- Западни Балкани в Словения, че бил заварил през май месец отношенията на България и Северна Македония в задънена улица.
 
"Три години прегръдки и обещания за подкрепа, въпреки липсата на договор. Помните изненадващото вето, което не беше обяснено пред нашите европейски партньори. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз", каза той пред журналистите след срещата си с Макрон, Меркел и Зоран Заев.
 
Според Радев трябва да гледаме напред. Истинският проблем бил в системната дебългаризация и постоянното унищожаване на българското културно и историческо наследство.
 
"РС Македония няма как да подмине катарзиса", уверен е държавният глава. И допълни, че очаква от Стево Пендаровски и Зоран Заев смели решения. "Скъсване с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и с омразата към България. Истинският проблем в РСМ е дебългаризацията и воденият възродителен процес спрямо хората”.
 
"Това не е нито вето, нито стопиране на процеса, ние искаме не повече от това, което иска и всеки един от нашите европейски партньори, да се уважават основните европейски принципи и интересите на всяка държава-член на ЕС. Очакваме да спре този процес", посочи Радев.
 
 

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени