Руската капия Орбан: Доставките на оръжие на Украйна само забавят края на войната

Говорейки в румънския град Байле Тушнад, унгарският премиер изговори няколко основни кремълски пропагадни тези и опорки

Владимир Путин и Виктор Орбан
Владимир Путин и Виктор Орбан Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Доставките на съвременни видове оръжия за Украйна само увеличават продължителността на войната. "Колкото по-модерни оръжия даваме на Украйна от НАТО, толкова по-навътре руснаците ще се придвижват в Украйна", каза унгарският премиер Виктор Орбан, говорейки в румънския град Байле Тушнад. Орбан е без съмнение руска "матрьошка" в ЕС и НАТО и това все повече ще става огромен проблем за двата съюза. 

 

"И това, което правим сега, помага да се увеличи продължителността на войната, независимо дали ни харесва или не"2 добави той като на практика изговори една от основните кремълски пропагандни тези. 

 

И продължи с втора кремълска опорка - според него руската страна "се интересува само от това да не бъде атакувана от територията на Украйна".

 

"Това означава, че трябва да приемем идеята, че няма да има мирни преговори между Украйна и Русия", каза Орбан.

 

Според него, конфликтът може да бъде прекратен "само чрез американо-руски преговори".

 

Унгария ще остане встрани от конфликта, като подчерта, че Украйна е заинтересована да въвлече в него и други страни. "Продължаваме да сме на мнение, че това не е наша война", каза Орбан. 

 

"Положението на Унгария стана деликатно, защото НАТО и ЕС решиха, че въпреки че няма да бъдат воюващи страни, те все пак ще доставят оръжия и ще налагат тежки санкции срещу Русия, което означава, независимо дали ни харесва или не, което те станаха страна в този конфликт. Сега ние също заемаме тази агресивна позиция и трябва да помогнем на украинците по такъв начин, че властите в Москва да не се чувстват или вярват, че ние, като НАТО или като ЕС, също формално сме воюваща страна", каза Орбан.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени