Руски професор: Страни-паразити задават русофобския дневен ред на ЕС

Сред паразитните държави той добавя и България, която е включена в т.н. "списък с неприятелски държави"

Проф. Владимир Лепехин
Проф. Владимир Лепехин Източник: Институт ЕАЭС

Антируските инициативи в Европа активно се пробутват не от големите държави там, а от "държави-паразити", които висят на фунансовата шия на Брюксел. Това твърди в интервю за изданието "Свободная пресса" директорът на руския Институт за изучаване на проблемите на развитието на Евразийского экономического союза (Институт ЕАЭС) проф. Владимир Лепехин.

 

Той заяви това в коментар на последната резолюция на ЕС, според която "ако военното разполагане на границата с Украйна прерасне в нахлуване в Украйна от Руската федерация, при тези условия вносът на нефт и газ от Русия трябва да бъде спрян незабавно, Русия трябва да бъде изключена от платежната система SWIFT, всички активи на руските олигарси трябва да бъдат замразени и визите им за ЕС да се отменят". Според проф. Лепехин, тези страни "паразити", както той ги нарича, са предимно от бившите сателите на съветския съюз в Източна Европа, които "търсят предлог, за да продължат да получават от ЕС кредити и други преференции и най-успешният предлог за това е да размахват плашилото на "руската заплаха", коментира той. 

С тази заплаха, твърди директорът на Института ЕАЭС, обосновават и своето съществуване и финансиране "общоевропейски паразитни структури" като ЕС, ОССЕ, Международният съд в Хага. Сред паразитните държави той добавя и България, която е включена в т.н. "списък с неприятелски държави", заедно със САЩ, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Грузия, Украйна, Великобритания, Австралия.

Проф. Лепехин настоява, че газовите тръбопроводи не спомагат за взаимодействието и обединението на Русия и Европа. "Те отчасти обединяват само руската и европейската бюрокрация и едър бизнес, който трупат огромни печалби от доставката на суровини от Русия в държавите от ЕС. Тези газопроводи поставят Руската федерация в огромна зависимост от Европа, където всяка малка държава-паразит като Литва или Полша...може да шантажира Русия, блокирайки нейните проекти за транспортиране на газ", заключава той. 

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени