Руските кибератаки срещу германски политици зачестяват

Според министерството, от това произтича "сериозна заплаха" за предстоящите федерални избори

Руските кибератаки срещу германски политици зачестяват
Руските кибератаки срещу германски политици зачестяват Източник: Zonanews
Германското министерство на вътрешните работи заяви, че се наблюдава засилване на кибератаките от страна на Русия срещу германските политически субекти и че има риск това да повлияе върху парламентарните избори, които ще се проведат през есента, съобщи телевизионният канал ARD. Медията се позовава на доклад за хибридните заплахи, подготвен от министерството. Посочва се, че през последните няколко седмици е нараснала активността на руски хакери срещу политически партии и фондации в Германия. Става дума за т. нар. "груби силови атаки" срещу електронните пощи, чрез които киберпрестъпниците се опитват да получат достъп до конфиденциална информация, съобщава News.bg.
 
Според министерството, от това произтича "сериозна заплаха" за предстоящите федерални избори. Експертите смятат, че данните от мейлите може да се използват не само за шпионаж, но и за целенасочено тиражиране на манипулации и дезинформация с цел да се окаже влияние върху вота на избирателите в посока, изгодна за интересите на Русия.
 
В доклада се напомня атаката срещу компютрите на Демократическата партия в САЩ през 2016 г., когато похитените данни бяха публикувани в интернет с цел да се повлияе на резултата от президентските изборите. През 2018 г., във връзка с атаките, САЩ повдигнаха обвинение срещу 12 членове на хакерска група от руското военно разузнаване ГРУ. През 2017 г. подобна стратегия беше приложена на президентските избори във Франция.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени