Руският опозиционер Дмитрий Гудков напусна Русия заради риск от арест, мести се в България

Московски съд днес глоби Дмитрий Гудков с 10 хиляди рубли за участие в неразрешена демонстрация в подкрепа на Навални през януари

Дмитрий Гудков
Дмитрий Гудков Източник: Telegram

Руският опозиционен политик и бивш депутат Дмитрий Гудков напусна Русия и се надява да стигне до България, където живеят родителите му. На път за Украйна той съобщи, че е получил предупреждение от кръгове, близки до властта, че ако остане в Русия ще бъде арестуван отново по наказателно дело за имуществени щети за неплатен наем. Според Гудков, целта е да не участва в изборите през септември. Кремъл заяви, че не следи действията на политика.

 

Московски съд днес глоби Дмитрий Гудков с 10 хиляди рубли за участие в неразрешена демонстрация в подкрепа на Навални през януари. Часове по-рано политикът обяви в социалните мрежи, че отива в Киев. Пред телевизия Украйна-24 Гудков заяви, че заминаването му е временно. В Москва са останали съпругата и детето на политика. Гудков и леля му Ирина Ермилова отговарят за причинени имуществени щети в особено големи размери. Делото е образувано през април за неплатени наеми за офиси в Москва. Наказанието е до пет години затвор.

 

"Целта им е да не допуснат да се кандидатирам на парламентарните избори. Криминалното дело още не е приключило и оставам заподозрян. Леля ми е има забрана за пътуване. Намекнаха ми, че ще я пратят в затвора всеки момент. Тя е на 60 и не е готова за подобни събития", каза Дмитрий Гудков - опозиционен политик.

 

Дмитрий Гудков попадна за кратко в ареста, но твърди, че няма нищо общо с наетите имоти. По-рано руските власти извършиха серия обиски на адреси, свързани с него и други опозиционни дейци.

"Трябва да изгорят с нажежено желязо всичко, способно да противодейства на режима на Путин", заяви Генадий Гудков, баща на Дмитрий на 3 юни 2021 г.

 

Кремъл заяви, че арестите на политици като Гудков нямат нищо общо с политиката и отрече обвиненията, че се опитва да отстрани политически опоненти. Преди дни Гудков-баща, също бивш депутат, говори пред Ройтерс от неуточнено място.

 

"Бивш мой колега от правоохранителните агенции ми каза, че има заповед да се справят с мен в България. Не знам дали е истина, но човекът ми каза да взема мерки за сигурност", заяви Генадий Гудков.

Арестът на Дмитрий Гудков съвпадна със задържането на опозиционера Андрей Пивоваров, който беше свален от самолет преди полет за Варшава.

 

"Очевидно е, че хванаха Скрипал, Навални, Литвиненко, всички знаем, че руските власти са замесени в експлозиите в склад за боеприпаси в Чехия. Очевидно могат да стигнат до всеки навсякъде", посочи Дмитрий Гудков.

 

Миналата седмица президентът Путин подписа закон, който забранява кандидатирането за изборни длъжности на лица, свързани в организации, признати за "екстремистки". Законът практически слага край на кампанията на много от съюзниците на опозиционния лидер Навални.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени