Руслан Стефанов, главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията: Остава впечатление, че е решено да ни върнат в лапите на "Газпром"

По думите му, в последната половин година "Газпром" ефективно изнудва Европа като непрекъснато намалява доставките на газ, така че да предизвика тези шокови нараствания на цените

Руслан Стефанов
Руслан Стефанов Източник: Център за изследване на демокрацията

Очаквам КЕВР да одобри увеличението на цената на газа с 60%, тъй като дори и с него тя остава по-ниска в сравнение с европейските пазари в момента. Спрямо миналата година увеличението на цената е почти четворно.

 

Това каза за Euronews Bulgaria Руслан Стефанов, главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията.

 

Очаквам в скоро време българското правителство да предприеме мерки за намаляване на въздействието на това увеличение върху домакинствата и бизнеса.

 

По думите му, в последната половин година "Газпром" ефективно изнудва Европа като непрекъснато намалява доставките на газ, така че да предизвика тези шокови нараствания на цените. Европа досега успява да се справи и аз мисля, че ще успее да се справи и през зимата.

 

Голямото притеснение както на българските регулатори, така и на европейските е дали ще има достатъчно газ за индустрията. Европа е доста по-подготвена от миналия такъв епизод през 2009 г. Планът за доброволно намаляване на консумацията с 15%, който не смятаме, че ще има голям ефект, освен ако не се добави и възможност за колективен отговор по отношение на доставките на газ.

 

Все още няма единен европейски отговор. В България поради ниското потребление – само 1% от общото европейски потребление – не мисля, че ще имаме проблем да намерим необходимите количества, каза Стефанов.

 

Българският бюджет е в едно от най-добрите състояния по отношение на дефицит и дълг, така че българското правителство има достатъчно инструменти да удържи на този продължаващ шантаж от "Газпром" и да осигури необходимите количества на социално поносими цени.

 

Според Стефанов, забавянето на газовата връзка с Гърция граничи с трагикомичното, но в крайна сметка ще бъде готова навреме.

Още от "Политика"

ГЕРБ на срещата с КНСБ: Част от кризите в България не са вносни, а домашни, резултат са от политиката на определени парт

Прогнозата ми е, че или войната в Украйна ще приключи бързо с много големи неприятни ефекти, или ще продължи дълго, добави Томислав Дончев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени