Със 134 гласа "за" парламентът осъди Гладомора в Украйна през 1932-33

Москва продължава 100-годишна политика да скрива истината, настоя Любен Дилов от ГЕРБ-СДС

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

 Гладоморът в Украйна от 1932-33 г. да бъде обявен за геноцид - тази тема обсъждаха два часа депутатите в предпоследния си работен ден. Темата обаче отново върна репликите за Народния съд, комунистическия терор и настоящето.

 

Комисията по външна политика предложи общ проект, с който Народното събрание осъжда категорично извършителитe на Гладомора, а всяка последна събота на ноември да бъде за Ден за почит и памет за жертвите му. По темата бяха внесени два проекта на "Демократична България" и на ГЕРБ, които бяха обединени.

 

Общата декларация мина със 134 гласа "за" и 26 "против" - независимият Явор Божанков и "Възраждане". БСП не участваха в гласуването.

 

"С тази декларация осъждаме по този начин да се решават вътрешно политическите въпроси на Русия, защото и България е била жертва в исторически план. Москва продължава 100-годишна политика да скрива истината", настоя Любен Дилов от ГЕРБ-СДС.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени