САЩ налагат допълнителни санкции на Русия и Беларус

Оперативна група на американското министерство на правосъдието ще разследва криминалните дейности на руските олигарси

Белият дом
Белият дом Източник: РИА Новости

Съединените щати налагат допълнителни санкции срещу Русия, като в обхвата им ще попадне и Беларус, съобщи днес Белият дом. Новите санкции са насочени срещу 22 руски компании в отбранителния сектор, допълва ДПА. "САЩ ще предприемат действия, с които ще подведат Беларус под отговорност за това, че е дала възможност за инвазията на Путин в Украйна, и ще отслабят отбранителния сектор и военната сила на Русия през следващите години", се казва в съобщението на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

 

Там се посочва още, че санкциите ще засегнат и най-важните за Русия източници на приходи и ще затворят американското въздушно пространство за руските авиокомпании. Американското министерство на търговията наложи строг контрол на износа за Беларус, след като на 24 февруари подобна мярка беше взета и по отношение на Русия. Тогава Вашингтон наложи контрол за износа на високотехнологични продукти като полупроводници, софтуер и части за аерокосмическата индустрия, припомня ДПА.

 

Скоро подобни мерки ще бъдат предприети и срещу Минск, с което трябва да се предотврати отклоняването на продукти и технологии от Беларус към Русия, обясни пресслужбата на Белия дом. По-рано в представянето на новите мерки в рамките на речта си "За състоянието на Съюза", американският президент Джо Байдън съобщи, цитиран от БТА, че американското министерство на правосъдието ще свика оперативна група, която ще разследва криминални дейности на руски олигарси. Байдън каза, че групата ще работи с европейските съюзници на САЩ, за да изземат яхти, луксозни апартаменти и "незаконно придобити печалби" на руски олигарси.

 

Той повтори, че американските сили няма да воюват с руските войски в Украйна, но ще защитят съюзниците си от НАТО в случай, че Путин реши да продължи на запад от Украйна. Освен това американският президент каза, че "нищо не е изключено" когато става въпрос за санкции срещу Русия заради инвазията й в Украйна, дори и забрана на вноса на руски петрол. В отговор на журналистически въпрос Байдън заяви, че все още е твърде рано да се каже дали Русия извършва военни престъпления.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени