САЩ ще наложат санкции на Беларус

В четвъртък от Европейският съюз също дадоха подробности за свои наказателни мерки срещу Минск, които ще засегнат икономически сектори, близки до Лукашенко

Джени Псаки
Джени Псаки Източник: TVnet

Съединените щати ще въведе санкции на Беларус след отклоняването на самолета на "Ryanair" към Минск и ареста на журналиста Роман Протасевич, заяви говорителят на Белия Джен Псаки. Администрацията на американския президент Джо Байдън подновява санкциите си срещу девет беларуски държавни предприятия и е в процес на изготвяне на още мерки срещу конкретни държавни представители от кръга на Александър Лукашенко.

 

Вашингтон също така издаде предупреждение американски граждани да не пътуват до Беларус, а американските пилоти на въздушни превозни средства да обмислят преминаването през въздушното пространство на страната с "извънредна предпазливост". 

 

Министерството на финансите на САЩ готви указ, който ще даде "увеличени правомощия за налагане на санкции срещу елементи от режима на Лукашенко, неговата мрежа от поддръжници, както и тези, които подкрепят корупцията, нарушаването на човешките права и атаките срещу демокрацията", заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки. По думите ѝ действията на Беларус, при които полет между две членки на ЕС е принудително приземен и е арестуват журналистът Раман Пратасевич са "пряко оскърбление на международните норми".

 

В четвъртък от Европейският съюз също дадоха подробности за свои наказателни мерки срещу Минск, които ще засегнат икономически сектори, близки до Лукашенко. Те се очаква да имат по-голям ефект от мерките на Белия дом – търговията на САЩ с Беларус е едва около 112 млн. долара през 2020 г., показват официални американски данни.

Още от "Политика"

Военният министър Запрянов обеща допълнителни количества излишно въоръжение за Украйна

България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника с цел укрепване на отбранителите й способности, посочи той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени