Съставът на ЦИК ще бъде намален от 20 на 15 членове, ще го назначава президентът

Вносителят на поправките Ива Митева от ИТН изтъкна, че цялата процедура ще бъде прозрачна и президентът ще действа съгласно зададени условия

Централна избирателна комисия
Централна избирателна комисия Източник: ЦИК

По-малка Централна избирателна комисия (ЦИК), предложена от парламента и назначена от президента, ще организира следващите парламентарни избори, които най-вероятно ще са още през юли. Това приеха "Има такъв народ", БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" при второто четене на промените в Изборния кодекс, внесени от "Има такъв народ" (ИТН). Съставът на комисията да бъде намален от сегашните 20 членове на 15.

 

Те ще бъдат предлагани от парламентарно представените партии и коалиции и да се назначават с указ на президента след публични консултации и процедура, определени от държавния глава. Досега ЦИК се назначаваше с процедура в парламента и отново с указ на президента. Според неофициални изчисления ГЕРБ ще имат 4 представители, БСП и "Има такъв народ" по 3, "Демократична България" и ДПС по 2 и 1 за "Изправи се! Мутри вън!". Партиите имащи депутати в европарламента няма вече да бъдат представени в ЦИК. Така без член в комисията ще останат ВМРО. 

 

Съставът на комисията да бъде подменен в 14-дневен срок след обнародването на поправките, предвижда следваща промяна, записана в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта. ГЕРБ бяха твърдо срещу въведените промени. Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен, че по този начин се урежда "служебна победа" на Румен Радев на президентските избори тази есен. Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов каза, че с тези предложения мнозинството поставя под въпрос легитимността на следващите избори.

 

"Как така, когато давате в ръцете на президента правомощието да назначава ЦИК, ще осигурите прилагането на тези принципи? Пак повтарям, безпристрастност, прозрачност и независимост, който в последната година доказа, че нито е безпристрастен, нито е независим, създавате опасност от това следващите избори да бъдат оспорвани и фактически тяхната легитимност да не бъде призната", коментира Митов.

 

От ГЕРБ също така възразиха ЦИК да бъде сменена 2 месеца преди очертаващите се нови парламентарни избори. И през 2019 г. обаче, когато ГЕРБ управляваше, съставът на комисията бе сменен 2 месеца преди евроизборите.

 

Вносителят на поправките Ива Митева от ИТН изтъкна, че цялата процедура ще бъде прозрачна и президентът ще действа съгласно зададени условия. "Въвеждаме изискване президентът да направи публични консултации, т.е. всички да видят какви са кандидатите, как се водят консултациите между парламентарно представените партии и коалиции и президентът да си предвиди публична процедура, при която тези кандидати да бъдат видени и да бъдат изслушани. т.е. президентът не може да вземе решение извън това, което му предложат парламентарно представените партии и коалиции, той действа в условия на абсолютно обвързана компетентност".

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени