СДС: Три десетилетия след края на "Студената война" и събарянето на Берлинската стена, сме изправени пред безпрецедентно потъпкване на идеите и принципите на свободния свят

Преизбраха Румен Христов за председател на СДС

Румен Христов, председател на СДС
Румен Христов, председател на СДС Източник: СДС

С 497 гласа "За" и 1 "въздържал се" Румен Христов беше преизбран за председател на СДС. На 25-тата национална конференция на СДС беше представена и политическа декларация.

 

В нея се посочва, че "СДС като най-старата дясна, демократична и антикомунистическа партия в България, участвала най-активно в осъществяването на прехода от тоталитаризъм към демокрация, от планова към пазарна икономика, от изолацията на "Желязната завеса" към свобода и членство в НАТО и ЕС, осъжда войната срещу Украйна, предизвикана от имперските амбиции на Кремълската върхушка, олицетворени от Путин".

 

"Три десетилетия след края на "Студената война" и събарянето на Берлинската стена, сме изправени пред безпрецедентно потъпкване на идеите и принципите на свободния свят. Путин извършва престъпление срещу Украйна и нейния народ. Там живеят и стотици хиляди етнически българи, наши братя и сестри, които също са жертва на агресията, заедно с целия украински народ!

 

В 21-ви век отново умират невинни хора заради нестихващи мегаломански апетити за власт и заграбване на чужди територии. Това е война не само срещу Украйна, а хвърлена ръкавица в лицето на мира, като висш идеал на цялото човечество", пише още в декларацията.

 

С нея СДС призовава "цялата демократична общественост в България да се обединим и да забравим дребните си, на фона на войната, неразбирателства, за да дадем мощен отпор на всякакви хибридни опити за оправдаване на нападението над Украйна.

 

От СДС настояват българското правителство незабавно да обезпечи присъствието на необходимите многонационални сили на НАТО, които да гарантират допълнително сигурността на България и стабилността на Югоизточния флан

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени