Сенатът на САЩ призова Русия да бъде обявена за държава спонсор на тероризма

Резолюцията, предложена от сенатора-републиканец Линдзи Греъм не обвързва правно администрацията на президента Джо Байдън

Американският Сенат
Американският Сенат Източник: The Hill

Сенатът на САЩ прие днес единодушно резолюция, призоваваща държавния секретар Антъни Блинкън да обяви Русия за държава спонсор на тероризма, показва сайтът на институцията.

 

Резолюцията, предложена от сенатора Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, не обвързва правно администрацията на президента Джо Байдън, но е форма на политически натиск върху нея да предприеме такава стъпка.

 

Тя би поставила Русия в една категория с държави като Северна Корея, Куба, Иран и Сирия, които вече са обявени от САЩ за спонсори на тероризма. Резолюцията припомня това като обосновка, че в действията си Русия не се различава от тях.

 

Подобна мярка беше внесена в Камарата на представителите, където се очаква председателят Нанси Пелоси да бъде силен поддръжник на нейното приемане. Правомощията за определяне на държава за спонсор на тероризма обаче принадлежат на Държавния департамент.

 

"Сенатът разглежда действията на правителството на Руската федерация под ръководството на президента Владимир Путин като подкрепящи актове на тероризъм", се казва в текста. 

 

"Въоръжените сили на Руската федерация са извършили многобройни екзекуции по бързата процедура срещу невинни цивилни граждани и са се опитали да прикрият зверствата си с масови гробове в цяла Украйна", се казва в законопроекта на Сената.

 

Формулировката на мярката повтаря това, което президентът на Украйна Володимир Зеленски твърди през цялата война: че руските сили са извършили брутални действия срещу цивилни граждани, включително изнасилвания, убийства и изтезания, които се равняват на тероризъм.

 

Като терористични актове, извършени от Русия, в документа се разглеждат например "терорът и използването на сила срещу цивилни граждани по време на втората чеченска кампания, въздушните удари в Сирия и подкрепата за сепаратистите в Донбас".

 

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени