Сергей Станишев: ГЕРБ направиха кампания на партия, която е отговорна и стабилна, БСП се държи шизофренно и бе наказана. Политическите лидери си играят с огъня

Четвърти избори за 18 месеца е скандално. Това е тежка диагноза за българската политическа система. Хората чакат партиите да формират коалиции, каза Станишев

Сергей Станишев
Сергей Станишев Източник: БСП-Габрово

"Корнелия Нинова трябва да подаде оставка, защото в противен случай ще продължим да ровим по дъното", каза лидерът на ПЕС и евродепутат от БСП Сергей Станишев в "Тази сутрин" по bTV.


Той е категоричен, че лидерът на левицата трябва да понесе отговорността си за ниския резултат на предсрочните избори.
"БСП е на историческото си дъно, на пета позиция. В тази ситуация този въпрос автоматично се решава, защото когато предлагаш едно и също няколко пъти поред и хората казват, че не го харесват, значи трябва нещо да промениш", каза Станишев.


Той допълни, че познава бивши симпатизанти на левицата, които сега са гласували за "Продължаваме промяната" заради пенсионната политика на Асен Василев.

 

"БСП изпадна в една шизофренична ситуация, когато каза: "Ние сме против санкциите срещу Русия", но участват в правителство, което ги наложи", каза още лидерът на ПЕС.


Станишев вече обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат като лидер на Партията на европейските социалисти. "Не ми е безразлично бъдещето на БСП и левицата, ще помагам БСП да се възстанови, защото това унизително положение трябва да бъде прекратено", каза той.


"Четвърти избори за 18 месеца е скандално. Това е тежка диагноза за българската политическа система. Хората чакат партиите да формират коалиции", каза Станишев.

 

Той допълни, че партиите в момента играят "ритуален танц", при който всеки обвинява другия, че не е формирано правителство. "Хората очакват да се решат най-острите им проблеми и затова е нужен работещ парламент, партиите са длъжни да си говорят по някои теми", каза още той.


Изход от политическата криза?


"Решения винаги се намира, ако има политическа воля, ако пез 2005, когато се сформира коалицията се държахме по този начин, изобщо нямаше да влезем 2007 в ЕС. 

 

ПП И БСП не искат да участват, надявайки се ГЕРБ в тежка зима да направи правителство да се изхаби и на следващи избори те да са водещи. ГЕРБ дават някаква оферта, но трудно ще излязат от изолация. Съмнявам се контактни групи да укротят страстите между партиите. Партиите си играят с огъня, на хората съвсем ще им писне. Нужно е да се правят компромиси. Има страх от идващата зима и цената, която ще се плати и затова гледат да прехвърлят горещата топка към президентството" - смята той.

 
Според Станишев социалистите трябва да разберат, че ножът е опрял до кокъла: "ГЕРБ направиха кампания на партия, която е отговорна и стабилна. ПП направиха антигерб кампания, БСП се срина до дъното. Ако не беше Асен Василев нямаше да вдигнат пенсиите. Шизофрения в БСП, а политическата шизофрения се наказва, хората го усещат. 


"Притеснявам се от ескалацията на войната на Русия срещу Украйна. Европа не трябва да го допуска.Уникалното в ЕС е, че е съюз на мира, трябва да не се допусне ескалация", споделя лидерът на ПЕС. 


Самият той е роден в Херсон. Няма близки или роднини там и не знае каква е реалната ситуация. 

 

Станишев смята, че санкциите със сигурност работят, но, според него, едни санкции трябва да бъдат премерени, за да не вредят повече на теб и трябва да са обмислени внимателно. 


"Нека не се лъжем, че БСП са против санкциите. БСП бяха част от правителство, което изгони 70 дипломати. Безплодно е и напрежението с Радев -  хората от БСП гласуваха за Радев" - каза той.

 
Станишев обясни и защо няма да се кандидатира за лидер на европейските социалисти отново: "Аз съм 11 години президент на партията на европейските социалисти. Защото едно от условията, за да имаш авторитет, е да имаш силна партия, чието ръководство е авторитетно в семейството на европейските социалисти, което стои зад гърба ти. БСП не е такава, тя се различава много от другите партии в семейството. Това унизително положение на БСП трябва да бъде прекратено" - заяви той.

Още от "Политика"

Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова не се явиха в комисията "Джемкорп"

Председателят на комисията Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС попита кои са собствениците на Джемкорп и IP3 Corporation. Бившият енергиен министър Александър Николов заяви, че собственик на Джемкорп е Атанас Бостанджиев

Прочетете повече прочетете повече

Бойко Борисов: С президента Радев не сме се виждали, не сме говорили, нито едно действие не сме съгласували. Това е абсо

Лидерът на ГЕРБ даде множество примери за разногласия между ГЕРБ и служебни министри и попита личи ли си там да има координация между него и Радев

Прочетете повече прочетете повече

Лидерът на ГЕРБ по NOVA: Ако Радев върне Изборния кодекс, ще подкрепим ветото му

Аз по телефона даже не съм разговарял с Румен Радев и един лъжец си позволява да лъже, възмутено добави Борисов, визирайки казаното в неделя от Асен Василев за негови срещи с Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени