Шалом подгони Татяна Дончева за антисемитизъм

Вярваме, че нейните коментари са по-скоро дело на емоция, а нямат за цел уронване на престижа на организацията и общността ни и че тя в скорошен срок, ще се откаже от тези свои думи, като поднесе официално извинение

Татяна Дончева
Татяна Дончева Източник: Zonanews

Организацията на евреите в България Шалом излезе с позиция срещу думи казани от Татяна Дончева във вторник пред БНТ. Ето какво пишат от еврейската организация:

Във връзка с отправените обвинения от г-жа Татяна Дончева в ефира на Българската национална телевизия по адрес на Организацията на евреите в България "Шалом" и нейния председател проф. д-р Александър Оскар, искаме категорично да заявим:

· Коментари, твърдения и инсинуации, които се опитват да намесят българското еврейство в национален политически заговор, са неверни и опасни и създават предпоставка за разпространение на антисемитизъм и език на омразата.

· Ние като представителна организация на българското еврейство работим в сътрудничество с всяка национална институция по темите, важни за нас и за българското общество – включително с Прокуратурата на Република България.

· Ние, както всички български граждани, сме загрижени за политическата атмосфера и дискурс в страната, но като над-политическа организация, която обединява сред членовете си хора с различни възгледи, се фокусираме над обществените задачи, които стоят пред нас като граждани на България и Европейския съюз и не участваме в политическите борби в страната.

Искаме да се обърнем и лично към г-жа Дончева, за да ѝ напомним, че слагането на етикети на българските граждани от еврейски произход в ефира на обществена телевизия е най-малкото проява на лош вкус, която лесно води до създаването на конспиративни теории с антисемитски характер. Вярваме, че нейните коментари са по-скоро дело на емоция, а нямат за цел уронване на престижа на организацията и общността ни и че тя в скорошен срок, ще се откаже от тези свои думи, като поднесе официално извинение.

 

Още от "Политика"

Мария Габриел на аудиенция при Н.В. крал Абдула II, крал на Хашемитско кралство Йордания

Акцент на дискусията бяха подобряването на търговско-икономическото сътрудничество, новите технологии и иновациите, сътрудничеството в сферата на отбраната и др.

Прочетете повече прочетете повече

Ген. Попов за забавената помощ за Украйна: На закрито заседание на Комисията по отбрана да се види кой не си е свършил р

Има вероятност при пристигане на новите F-16 България да няма готова инфраструктура за тях. Ще изпаднем в неловко или тежко положение, предупреди той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени