Шарлатаните ни върнаха 25 години назад - според НСИ 75% от българите са затруднени да покриват ежедневните си разходи

Остава висок относителният дял на домакинствата с непроменени доходи

Според икономисти няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева
Според икономисти няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева Източник: Zonanews

През четвъртото тримесечие на 2022 г., както и през предходните три тримесечия, делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е относително висок - над 75 на сто. Това показват данни от допълнителна анкета към Наблюдението на домакинските бюджети на Националния статистически институт, цитирани от "24 часа". Анкетирани са 5703 души на възраст 16 и повече навършени години от 3056 домакинства.

 

С известни затруднения са 38,4 на сто от анкетираните, 26,1 на сто определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12,3 на сто - като много трудно. Делът на хората, които се справят много трудно, намалява в сравнение с първото и второто тримесечие, но се увеличава с 1,5 процентни пункта спрямо третото тримесечие на 2022 година.

 

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19,2 на сто от анкетираните, а едва 4 на сто не изпитват никакви затруднения. Общо делът на хората без затруднения през четвъртото тримесечие се увеличава с 0,8 процентни пункта спрямо третото тримесечие и с 1,5 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

 

Остава висок относителният дял на домакинствата с непроменени доходи

През четвъртото тримесечие на 2022 г. за 67,8 на сто от хората доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Този дял намалява с повече от 5 процентни пункта спрямо първото и второто тримесечие, но все още е значителен.

 

Увеличение на доходите са посочили 26,7 на сто от анкетираните, което е с 1,2 процентни пункта по-малко в сравнение с трето тримесечие и с 8,2 процентни пункта повече в сравнение с първо тримесечие на 2022 г., когато увеличение са имали 18,5 на сто от хората.

 

Основните причини за увеличение на доходите и през четирите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени