Шефът на ГДБОП: Мария Габриел и министри са заплашвани от човека, заканвал се на съдия Цариградска

Явор Серафимов допълни, че ГДБОП не е разследвал "магистрати, свързани с така наречения клуб SS, защото няма такова право

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов
Директорът на ГДБОП Явор Серафимов Източник: Скрийншот видео кадър

Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи срещу вицепремиера Мария Габриел и министри. Това заяви NOVA директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов, коментирайки  заплахите срещу магистрата. 

 

"Получили сме имейлите, които съдържат заплаха по отношение на съдия Цариградска. През последните седмици зачестиха подобни заплахи – включително срещу г-жа Мария Габриел и различни министри. Става въпрос за множество заплахи, отправени срещу един широк кръг от публично известни лица. Това се случва през последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то – известно е с псевдонима "Червения пират". Това е български гражданин, живеещ скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно", заяви той.

 

Според него става въпрос за психически неуравновесен човек, "Който следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към тези лица". 

"Дали едно лице е сътрудник на МВР или не – нямаме право по закон да разкриваме подобни данни. Информация за това дали Мартин Божанов- Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно производство", посочи той в отговор на въпроса дали убитият Божанов е имал връзки и вид покровителство в системата на МВР.

 

През периода февруари - март 2022 година срещу Божанов в МВР са постъпили пет сигнала. "По това време вътрешен министър беше Бойко Рашков. Сигналите са насочени за извършване на проверка към ГДБОП. Един от сигналите е от Антикорупционния фонд, три сигнала от Адриана Симеонова – бившата съпруга на Божанов и един сигнал има от Евгени Симеонов, който е настоящият съпруг на г-жа Симеонова. Най-общо сигналите са за търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от страна на Божанов и групата, която той вероятно е ръководил. Извършени са проверки и материалите са предоставени в Софийска градска прокуратура", обясни Серафимов.

 

По думите му по време на проверката е установена принуда спрямо съдия Владислава Цариградска, която е бил извикана за разпит и е образувано досъдебно производство. "Основното престъпно деяние на Божанов, което установихме – са така наречените имотни измами. Първите сигнали за това са подадени към ГДБОП през 2022 година. Това не означава, че преди това в други структури на МВР не е постъпвала подобна информация", подчерта той. И допълни, че ГДБОП не е разследвал "магистрати, свързани с така наречения клуб SS, защото няма такова право". "Такова право има само КПКОНПИ, които разследват корупция. Подадохме сигнал към прокуратурата", уточни шефът на ГДБОП.

 

Клуб SS
Клуб SS Източник: Zonanews

Главен комисар Явор Серафимов подчерта, че при проверката на ГДБОП са разкрити "немалко имена, които се споменават във връзка с Божанов". "Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се споменават в сведенията на подалите сигнал. Добрите познанства на Мартин Божанов с тези лица е подпомагало изходът на делата. От страна на прокуратурата не са ни възлагани допълнителни действия, след като им предадохме обобщената справка по проверката ни", категоричен е той.

 

По случая с изнудваните гръцки бизнесмени, които се оплакаха от натиск от страна на "групата на Божанов", "не се споменава името на самия Божанов". "Сигналът им е подаден през 2022 година. Това, което предполагаме, че на малко по-късен етап, след като проверката е приключила и предадена – се е повила групата на Мартин Божанов. Нито в сведенията на гръцките бизнесмени, нито в показанията на адвоката им, не се споменава името на Нотариуса, на неговия адвокат или на групата, асоциирана с него. От Софийска градска прокуратура върнаха материалите с указания за частична допълнителна проверка.  Отново извикахме за разпит свидетелите – и отново нямаше заявено по никакъв начин участие на "групата". Затова смятаме, че Божанов и групата му са се появили на малко по-късен етап", подчерта Серафимов.

 

Той отрече от ГДБОП да е изтичала информация във връзка с разследвания срещу Божанов, каквато информация даде ексвътрешният министър Бойко Рашков. "Възможно е да е имал контакти в ГДБОП, но нямаме данни да е изтичала информация".

 

Серафимов заяви, че съпругата на Нотариуса Гергана е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция "разследващ полицай". "Малко по-късно е направено проучване за достъп до класифицирана информация – такъв ѝ е бил отказан. Открити са несъответствия в това, което е декларирала като движимо и недвижимо имущество. След като ѝ е отказан достъп – със заповед на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов, която е потвърдена на още две инстанции, трудовите ѝ правоотношения с МВР са преустановени. Тя обаче обжалва и съдът я върна на работа, но тя в момента е по майчинство. След това има варианти, по които да предприемем действия", подчерта той.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени