Шефът на "Киберпрестъпност": До момента няма данни да се готви хакване на системите за видеонаблюдение в изборния ден

Бомбените заплахи са фалшиви, вотът вече се охранява, каза Владимир Димитров

Избори
Избори Източник: Zonanews

Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС. Те са безпочвени и фалшиви, а вотът вече се охранява. Това заяви по NOVA комисар Владимир Димитров, шеф на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. той изтъкна, че това личи от броя заплахи и от факта, че е използван интернет преводач за отправянето им.

 

Според комисар Димитров е очевидно, че има някаква връзка с това, че заплахите са към места, където има изборни секции. "Цели се да се всее смут и страх в населението”, допълни той.

 

Припомняме, че вълна от бомбени заплахи затвори множество училища в страната през изминалата седмица и наруши образователния процес. По случая беше задържано 17-годишно момче от София. За 3 дни младежът е изпратил десетки сигнали в цялата страна. Той използвал три интернет ресурса.

 

Шефът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП увери, че до момента няма данни да се готви хакване на системите за видеонаблюдение в изборния ден. Комисар Владимир Димитров отличи проблем в системата за киберзащита у нас.

 

"Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция сам да преценява как да настрои своя интернет сайт или своите имейли, което е пропуск. Според мен трябва да има единна държавна структура, която да предоставя тази услуга за държавните предприятия”, категоричен беше той.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени