Шефовете на БНБ, Сметната палата и Омбудсманът могат да заемат поста на премиер, реши НС

В периода, в който някой от тях заема тази длъжност, другите му правомощия се прекратяват временно

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Народното събрание прие промените в Закона за БНБ. Те предвиждат управителя на БНБ и неговите заместници, председателя на Сметната палата и неговите заместници, Омбудсмана и неговия заместник да могат да заемат длъжността служебен министър-председател, съобщи БНТ.

 

В периода, в който някой от тях заема тази длъжност, другите му правомощия се прекратяват временно. След избирането на редовен кабинет, служебният премиер ще може да продължат мандата си на предишната си длъжност.

 

Промените в Закона за БНБ бяха пирети след двучасови ожесточени дебати. "Против" промените се обявиха от "Възраждане", БСП за България" и ИТН. По-рано тази сутрин законопроектът беше одобрен и от правната комисия в парламента.

 

Ето част от дебата в пленарната зала:

Анна Александрова- председател на Комисията по правни въпроси, ПГ на ГЕРБ-СДС:

"При назначавенето на лицата за служебен министър - председател, същите прекъсват правомощията си само за периода , в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани".

 

Петър Петров, ПГ на "Възраждане":

"Този законопроект и в преправения му вид е протовиконноситуционен. Защо? Защото се смесват трите власти. Председателят на Сметната палата - той ще стане служебен премиер. Ще организира изборите и след това, когато се върне отново обратно, за да довърши мандата си като председател на Сметната палата, трябва да одитира тези избори. Тоест - той ще прави одит сам на себе си. Конституцията не допуска подобно смесване на властови правомощия".

 

Корнелия Нинова, председател на БСП:

"Ние от "БСП за България" няма да подкрепим нито един от предложените текстове. Още от самото начало при пормяната в Конституцията, ние категорично заявихме, че тази промяна е грешна. Днес се опитвате тази грешка да я поправите с нови 3 грешки. По-лошо е, че трупането на на тези грешки през нови и нови законодателни промени, руши държавността, инстицуиите".

 

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН:

"И двете поправки бяха внесени в последния момент, без обсъждане, директно стоварени на правна комисия, като снощи поправката внесохте в 18 ч. Снощи, като ви видяхме предложенията, разбрахме, че сте се усетили за елемента с неплатения отпуск и как е в противоречине с Конституцията".

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени