Ще правят Ива Митева конституционен съдия

Напливът за второто място, което ще се оваканти, бил голям, но без ясен фаворит

Ива Митева
Ива Митева Източник: NOVA

Депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева е фаворит за попълване на едно от двете вакантни местa при настоящата ротация в Конституционния съд.

 

Мандатът на съдия Гроздан Илиев изтича на 28 февруари т.г. и Народното събрание трябва да избере достоен юрист за поста. Преди да бъде назначен за съдия в КС по предложение на ГЕРБ, Илиев беше заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на неговата Наказателна колегия.

 

Парламентът трябва да избере член на КС и за мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през ноември м.г. Според източници от управляващото мнозинство, кандидатурата на Митева със сигурност ще бъде издигната, но все още няма финално решение дали четирите формации ще се обединят около нея.

 

Това е първият сериозен кадрови тест за устойчивостта на коалицията, но и знаков сигнал, който управляващите ще отправят към обществото. За другото място се спрягат множество имена, включително на известни адвокати правозащитници, но ясен претендент засега няма. 

 

Източник: Mediapool

Още от "Политика"

От днес България официално е в предизборна кампания

В изборите за НС ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, а в изборите за ЕП ще участват 31 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени