Ще се разрази ли днес буря около централата на ГЕРБ?

Очаква се "битката" да се разрази около 11 часа днес

НДК
НДК Източник: Zonanews

За вендетата си срещу ГЕРБ служебния министър на културата Велислав Минеков избра 10 декември. Заяви, че днес ще започне процедурата по преместването на централата на най-голямата българска партия от НДК, въпреки факта, че ГЕРБ надлежно и редовно са плащали наема от 5 500 лв. месечно. Това не попречи преди дни Минеков да коментира в парламента, че настаняването на ГЕРБ в НДК е "плячкосване" и "присвояване".

 

"ПП ГЕРБ, като парламентарно представена партия по смисъла на Закона за политическите партии, има право да получи от държавата чрез областния управител след решение на МС офиси за осъществяване на своята дейност. Така в началото на тази година, след решение на МС, със заповед на областния управител и договор за учредяване правото на ползване, 16 и 17 етаж се ползват за срок до 10 години. Този договор е вписан в Имотния регистър", уточни народният представител от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

 

Също в парламента, Тома Биков Велислав "Гробаря" Минеков: "ГЕРБ няма да напусне офиса си, очевидно е, че Минеков ще напусне Министерски съвет, преди да предприеме такива действия, за които няма основания", заяви депутатът от ГЕРБ. 

 

"Ако реши министърът да мести централата на ГЕРБ ще срещна стена. Ние имаме стотици хиляди симпатизанти", закани се още Биков.

 

"Какви са основанията за прекратяване на такъв договор? Тези основания са за всички политически партии, които имат парламентарна група в Народното събрание. Първо, това са изрични основания, предвидени в закона и само при тяхното настъпване може да бъде прекратен такъв договор, който има вещен характер за право на ползване – неплащане на експлоатационни разходи, преотдаване или преотстъпване на помещенията на трети лица, извършване на търговска или стопанска дейност, както и ако партията вече не е в парламента. Нито едно от тези основания не са налице, за да може който и да е да си позволи да всява внушения за това, че предстои или се кани да пристъпи към действия за освобождаване на помещения, предоставени на политическите партии по реда на закона", разясни пред медиите преди дни Росен Желязков.


"Няма как да дойде полиция, освен да посети на добра воля или на гости след предварителна покана, защото единственият компетентен е областният управител или решение на Министерски съвет. Освен министъра на културата, който няма касателство към тази административна сграда, не виждаме защо министър Минеков има такава фиксация по темата. Ние сме парламентарно представена партия с парламентарна група и си плащаме експлоатационните разходи. Няма никакви основания да ни се отнема централата", категоричен бе депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър.

 

Очаква се "битката" да се разрази около 11 часа днес.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени