Ще се възползва ли България - ЕС създава фонд за военна помощ на Украйна, от който държави-членки ще получават компенсации за оръжейни доставки на Киев!

Едно от предимствата на инициативата е, че държавите от ЕС с малки запаси от оръжия ще могат да обединят ресурси в съвместни покупки

Военна помощ за Украйна
Военна помощ за Украйна Източник: Facebook

Европейският съюз се готви да създаде нов фонд за военна помощ за Украйна, от който страните от съюза ще започнат да получават компенсации за доставката на оръжие за Киев. Размерът на фонда ще бъде 20 милиарда евро за четири години, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на план, разработен от Европейската служба за външна дейност.

 

Новият механизъм за финансиране на военните доставки беше предложен на фона на разногласия относно отпускането на пакет от помощи в размер на 50 млрд. Документът, който описва новия план, е получен от страните от ЕС на 19 януари.

 

Военна помощ за Украйна
Военна помощ за Украйна Източник: МО на САЩ

Очаква се фондът да усвои 6,5 милиарда евро от активите на Европейския механизъм за подкрепа на мира и ще разпределя до 5 милиарда евро годишно от 2024 до 2027 г.

 

Страните от ЕС ще могат да получат компенсации за прехвърлянето на дронове, ракети за противовъздушна отбрана и боеприпаси в Украйна. Също така, част от средствата ще бъдат използвани за заплащане на разходите по програмата за военно обучение на украинските военни. Според проектоплана, още през 2024 г. фондът може да предложи компенсации на обща стойност 7,5 млрд.

 

Официално лидерите на ЕС ще обсъдят новата инициатива на среща на върха на 1 февруари, където също ще се опитат да се споразумеят за пакет от помощи в размер на 50 милиарда евро за Киев за четири години. Пречка за създаването на фонда може да се окаже необходимостта от единодушно решение на страните от ЕС по този въпрос, чието приемане може да се проточи със седмици, отбелязва WSJ.

 

Военна помощ за Украйна
Военна помощ за Украйна Източник: Telegram

Едно от предимствата на инициативата е, че държавите от ЕС с малки запаси от оръжия ще могат да обединят ресурси в съвместни покупки и да осигурят устойчиво търсене на отбранителни продукти, което ще насърчи европейските компании да увеличат производството, пише WSJ. Друго предимство на този подход ще бъде липсата на регулярни плащания, които могат да бъдат блокирани от държави от ЕС, например Унгария, която вече наложи вето на пакет от помощи в размер на 50 млрд.

 

Поради трудностите при договарянето на помощта на ЕС за Киев редица държави, вкл. Великобритания, Германия и Франция, независимо увеличиха подкрепата си за Украйна.

 

На свой ред Европейската служба за външна дейност започна одит, предназначен да установи колко оръжия са обещали страните от съюза и колко всъщност са прехвърлили в Киев. Службата планира да представи резултатите от анализа на лидерите на страните от ЕС на срещата на върха на 1 февруари.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени