Скандал в правна комисия. Свикаха заседание в почивката, за да закриват спецправосъдието

Има един човек, който нарушава Конституцията, стискайки указа си, за да си избере удобна дата, коментира Хамид Хамид, визирайки Радев

Заседание на правната комисия
Заседание на правната комисия Източник: Булфото

Голям скандал се завихри в правната комисия, която се опита да проведе заседание тази вечер, но по време на почивката, в която депутатите излязоха от пленарното заседание, докато гледат бюджета на НЗОК. Това съобщава "24 часа". Комисията се събра в зала "Изток" и трябваше да гледа на второ четене закона за Бюрото по защита, който предвижда то да мине от главния прокурор в Министерството на правосъдието и на първо четете промени в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието.

 

"Това е шеста промяна на това заседание, вие наистина ли се подигравате с правото в България? Моля незабавно да прекратите заседанието, да поканите главния прокурор и министъра на правосъдието, незабавно да ги извикате", обяви Хамид Хамид от ДПС. По рано днес заседанието беше насрочено за 14,30, после за 17,30, но се отлагаше заради гласуванията на бюджета на НЗОК. Според Атанас Славов от ДБ е имало възможност на няколко пъти да се говори за Бюрото по защита.

 

"Да минем към гласуване на второ четене", каза Славов. "Вие сте сериозен юрист, от тези 30 миунти останаха 15, наистина ли мислите през това време един закон да гласуване на второто четене, а друг на първо", попита Хамид. За 10 минути два законопроекта, как си мислите, че ще сме готови, добави той.

 

Според Анна Александрова от ГЕРБ заседанието е нелегитимно, защото в момента депутатите били в почивка заради приемането на бюджета. Тя изтъкна, че често заседанията се дублирали, а и важни законопоректи за 15 минути не бива да се приемат. "Ние си играем на дискотека, на цветомузика. Тук щяхме да правим обществени обсъждания, щеше да има нов морал, има един човек, който нарушава Конституцията, стискайки указа си, за да си избере удобна дата", продължи и Хамид Хамид.

 

Наложи се намесата на шефката на парламента Ива Митева, която е и член на правната комисия. "Гледаме важен закон, стана въпрос за важни закони, смятаме, че след като почивката приключва в 8,15 ч, това заседание да бъде свикано утре, не по този начин да правим и да приемаме важни закони и предлагам това заседание да бъде прекратено", каза тя. На репликата, че и ГЕРБ са приемали закони по нощите, Митева каза, че те са го правили, когато законопроектите са били включени в пленарното заседание на следващия ден.

 

"Какво ще се случи, ако се приемат тази вечер, като не са включени в дневия ред. ГЕРБ са приемали по нощите, но те са били включени в дневния ред, а тези не са. Когато има папраментарно заседание, комисия не може да има", категорична бе Митева.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени