Слаба активност на балотажа в чужбина, в Русия подкрепиха Радев

В Русия Румен Радев и Илияна Йотова получават 329 гласа срещу 50 гласа за Анастас Герджиков и Невяна Митева

Машинно гласуване
Машинно гласуване Източник: БТА
Българите в САЩ гласуваха на балотажа на президентския вот в 55 секции. В посолство на ъгъла между улиците "22-ра" и "Ар" в централния район Дюпон Съркъл във Вашингтон гласува една от от най-активните български общности в Съединените щати. През деня се наблюдаваше на моменти постоянен поток от групи от хора, но дългите опашки от вота преди седмица ги нямаше, коментира БНР.
 
По неофициални данни към момента във Вашингтон са гласували около 300 души, като според членове на СИК тенденцията е за по-слаба активност от миналата седмица, когато около 600 наши сънародници дадоха гласа си. Миналата неделя в Съединените щати като цяло рекорден брой гласоподаватели участваха в изборите "2 в 1" - над 11 500.
 
Около 6 000 по-малко българи са гласували на балотажа за президент и вицепрезидент в Обединеното кралство в сравнение с изборите на 14 ноември. Победител е двойката Румен Радев и Илияна Йотова. Около 27 500 български граждани са пуснали бюлетини в изборния ден. На 14 ноември гласувалите са били около 33 700. Румен Радев изпреварва чувствително Анастас Герджиков, печелейки на места повече от три четвърти от гласовете.
 
Сънародниците ни, гласували в Белгия, са 3 370 или 70% спрямо далите своя вот на първия тур миналата неделя, когато те бяха 4 700. Гласувалите в Люксембург са 616 спрямо 683 миналата неделя. Изборите печели Румен Радев. Самите избори протекоха спокойно, без инциденти.
 
Румен Радев и Илияна Йотова категорично печелят вота за президент и вицепрезидент в четирите избирателни секции на територията на Русия. Румен Радев и Илияна Йотова получават 329 гласа срещу 50 гласа за Анастас Герджиков и Невяна Митева. Председателят на Секционната избирателна комисия в българското посолство в Москва Димитър Георгиев съобщи за БНР, че избирателната активност е намаляла с около 25 процента, в сравнение с първия тур.
 
"Не бяха констатирани жалби и инциденти, което от една страна се дължи на перфектно създадените условия за работата на СИК от дипломатическото ни представителство в Руската федерация, отговорното и професионално отношение на членовете на СИК и не на последно място традиционно високата избирателна култура на българските граждани в Москва", обобщи пред БНР Димитър Георгиев.
 
По-ниска избирателна активност беше отчетена и в останалите секции в Русия - в Българския център на промишлеността в Москва и в консулствата на страната ни в Санкт Петербург и Екатеринбург.
 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени