Слави Трифонов гласи кабинет с ДБ, Манолова и Хаджигенов - аут

Обсъждат два варианта за правителство на малцинството

Слави Трифонов-Чалгаря
Слави Трифонов-Чалгаря Източник: Zonanews

Слави Трифонов и "Демократична България" (ДБ) обсъждат създаването на кабинет. Това съобщава "Труд" като се позовава на два независими един от друг източници. Потърсен за коментар зам.-председателят на партията "Има такъв народ" Тошко Йорданов, каза, че още нямат мандат, а ние питаме за кабинет. Засега разговорите между "Има такъв народ" и "Демократична България" все още са твърде ориентировъчни. Обсъждани са и конкретни имена за бъдещи министри, но няма решение дали правителството ще е еднопартийно, съставено изцяло от "Има такъв народ", или ще е коалиционно (с "Демократична България") с ясно разписани параметри във всяка област, които изключват волни програми.

 

И в двата случая става въпрос за правителство на малцинството. Подкрепа от партиите на статуквото няма да бъде търсена. Сигурно е обаче, че ще бъде получена, защото нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС искат бързи избори, които биха възпроизвели подобен на сегашния парламент. И трите формации заявиха, че биха дали рамо на правителство, излъчено от "Има такъв народ".

 

Вече има и конкретни имена, които се обсъждат за министри. Разговаряно е и с някои от тях. От ДБ настоявали, ако правителството е коалиционно, да получат правосъдното министерство, в което няма изненада. Тъй като залогът за "Има такъв народ" е твърде голям, Трифонов държал да няма импровизации. И двете партии - на шоумена и на Христо Иванов, били скептични по отношение участието на "Изправи се! Мутри вън!" в евентуално коалиционно правителство, заради липсата на предвидимост при повечето от членовете и привържениците на платформата.

 

Към днешна дата е почти сигурно, че по-скоро се върви към служебен кабинет и че най-вероятно "Има такъв народ" ще върнат мандата. Но везните тежат в друга посока. Причина за промяната са опасения, че може и да не стигне времето за ремонт на Изборния кодекс. А нито една от партиите на протеста няма желание да ходи на нови избори по старите правила.

 

Доказателство затова са внесените шест проекта за изменения в Изборния кодекс, които ще бъдат гледани утре от правна комисия. Парадоксално е, че Мая Манолова и Николай Хаджигенов са внесли два отделни проекта, което е показателно за разрива в "Изправи се! Мутри вън!", за който се заговори още преди конституирането на новия парламент. Това е и една от причините те да са нежелан партньор в евентуално правителство. Твърденията са, че ако бъде съставен обсъжданият в момента кабинет, той ще е ясен хоризонт - до приемане на промени в изборното законодателство и в няколко закона, свързани с реформа в съдебната система, на които изключително държат от ДБ.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени