Слави Трифонов: ИТН няма да подкрепи кабинет с друг мандат

Издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев

Слави Трифонов
Слави Трифонов Източник: Zonanews

Липсата на партньорско отношение провали възможността за съставяне на правителство. Това каза в интервю за предаването "Политически НЕкоректно" по БНР лидерът на „Има такъв народ“ и чалга певец Станислав (Слави) Трифонов. Той заяви, че лидерът на ДБ Христо Иванов е обвинил първия кандидат-премиер Николай Василев, че зад предложението "прозира дългата ръка на ДПС и КГБ", а в същото време самият Иванов е поискал да одобрява имената на предложените за министри.

 

"Нинова и БСП бяха в страни от това което ние прогнозирахме. Другите 2 партии ни бяха от значение – ИБНИ и ДБ. Добре вървяха нещата защото ни се препокриват целите – съдебна реформа, пенсии, Планът за възстановяване, Covid. Това са важните неща и там няма разлики. Нашите и техните експерти бяха на едно мнение. В един момент се оказа че имаме различие как да стане, а не какво да стане. ДБ и ИБНИ имаха претенции, които са неадекватни и неприемливи. Иванов искаше да ни одобрява всички участници в правителството. На среща която беше 2 дни след като си обявихме кабинета каза, че вижда ръката на ДПС. Такова му било усещането. На срещата му с Николай Василев каза, че е от ДПС и КГБ. В публичното пространство с техните възможности и техните медии се разрази мръсна кампания", добави Трифонов.

 

"Не сме ги нападали ние, давахме факти. Не приемам това да си обърнеш и другата буза като те нападат. Като имаме еднакви цели и изведнъж те ни виждат като враг, вместо това да е ГЕРБ. Какво можех да направя в тази ситуация. Направихме много компромиси и много жестове. Нито един от тях не бе разпознат. В първото предложение на правителство само завършилите университети в САЩ бяха над 20. Нашата представа за кабинет и качества бе в този кабинет. Вместо да говорим за това, нас ни обвиниха в дългата ръка на ДПС. Не съм дете да се обиждам, но в един момент стана невъзможно да се състави правителство - заради липса на партньорско отношение. Ние заедно с ИБНИ и ДБ нямаме мнозинство. БСП се появи по-късно и започна да се държи етично и коректно. На експертно ниво те бяха професионални, а ДБ и ИБНИ започнаха да се държат обратно, подробно обясни част от задкулисието бившият чалга певец.

 

"Ние издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев. Законът и Конституцията дават това право. Той изпълва със съдържание нашата представа за президент... Румен Радев е нашият мажоритарен избор", обясни той във връзка с издигането на вдъхновителя на разделението на българската нация и последвалата хунта на "зелените чорапи" Радев.

 

Той остава категоричен, че ИТН няма да подкрепи правителство с мандата на третата политическа сила. 

"Но да видим какво ще стане, нещата се менят час по час. Те имат възможност да направят правителство, имат още депутати и парламентарни групи, с които да се договарят... Няма да излизаме от залата при гласуване, искаме всичко да е пред очите на всички, без тайни договорки, кадруване". 

 

В предаването "Политически НЕкоректно" Слави Трифонов не отрече да е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София:  

"Но тя беше в друга роля, аз бях в друга роля. Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава. Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор". 

 

Трифонов коментира номинации в проектокабинета си: 

"Николай Василев има опит в управление, в което неговите ходове бяха успешни. Можем да сложим БТК и "Булгартабак", и други ходове, за които може да се поспори. Той започна да работи с нас много месеци преди да се състоят изборите. Направи ми страхотно впечатление, изпълва със съдържание моята представа за това как трябва да изглежда един български министър-председател... Оттеглих този кабинет, за да направя компромис заради Христо Иванов и за "Изправи се, мутри, идваме и си отиваме"... Пламен Николов е част от ИТН и във второто предложение реших да заложа на хора, които познавам от повече време. Познавам го като характер, като отношение, като коректност и почтеност, като качества... И Исус Христос да бях предложил за министър-председател с 12 апостоли като кабинет, пак нямаше да има угодия... Когато започнахме да правим референдума, а аз нямам юридическо образование, се обадихме в Университета, за да търся в правния факултет човек, който се занимава с конституционно право. Така попаднах на Петър Илиев. Той направи ужасно много за референдума и след това по всякакви юридически казуси. Имах възможността да го опозная. В тази ситуация, в която беше атакуван, предполагам, че не му се е отразило добре и реакциите му са заради напрежението, което му се струпа на главата". 

 

Слави Трифонов сподели, че през годините е бил обект на много и различни слухове и за такъв определи теорията, че има връзка с ДПС: 

"Хората сами могат да изберат дали ще вярват на слухове или на факти".

 

По повод мнения, че има авторитарен характер, което го доближава по профил до Бойко Борисов, Трифонов отговори:

"Никога човек, който е работил с мен, не е казвал нещо подобно. Знаеш ли защо хората, които работят с мен, са с мен толкова години? Защото мога да умра за тях. А знаеш ли защо тези, които са си тръгнали, са си тръгнали? Защото не могат да ми отговорят със същото… Не отричам авторитарни черти в характера си. Аз съм привърженик на правилата и на йерархията. Аз съм почитател на резултатите. Когато има резултати, какво значение има дали са постигнати чрез авторитарен характер, или чрез човек, който е адски мил и целува всеки ден всички". 

 

В заключение Слави Трифонов посочи, че ИТН ще работи по важни за парламента и за държавата задачи – бюджет, Национален план за възстановяване, евентуална нова Covid криза. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени