Слави Трифонов отказа подкрепа за правителството на ГЕРБ

Той заявява обаче, че оставя вратата отворена (този израз бе използван през последните дни и от Кирил Петков)

Слави Трифонов
Слави Трифонов Източник: Zonanews

"Има такъв народ" няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат". Това обяви лидерът на партията Слави Трифонов 30 минути преди полунощ с публикация в профила си във Фейсбук, като обясни, че не знае какво правителство ще бъде предложено, защото никой не бил водил с тях разговори "по същество".

 

Няколко часа по-рано се разбра, че часове преди номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел да върне мандата на президента в понеделник (22 май), Бойко Борисов и Томислав Дончев са водили в неделя разговори с лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" за правителство с втория мандат. Обсъждано е да има кабинет с премиер на ротационен принцип, което да събере подкрепа за конституционни промени.


По-рано през неделния ден представители на ГЕРБ коментираха в тв интервюта дори колко министри, свързани с "Има такъв народ" може да има в правителство "Габриел".

 

В изявлението си Трифонов твърди, че след като преди седмица е обещал подкрепа за "експертен кабинет без партийни лидери": "От тогава до днес никой не проведе разговор по същество с "Има такъв народ". Никой. Не беше проведен нито един разговор. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко. Това означава само едно. Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам. Но не е експертен. Ние не сме обещавали и няма да дадем подкрепа по принцип".

 

Той използва това като мотив защо няма да подкрепи правителство с първия мандат. Така часове преди да се разбере дали Мария Габриел ще предложи структура и състав на кабинет, подкрепа за него остава само от ДПС, което означава че имат 105 гласа (при необходими 121 от 240 депутати).


Трифонов обаче оставя вратата отворена (този израз бе използван през последните дни и от Кирил Петков). Той пише, че все още смята, че трябва експертно правителство с широка подкрепа и че остават още два мандата.

 

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени