След спешна лидерска среща управляващите се разбраха за бюджета

Бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. Ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Асен Василев, правителството пада, заяви Борисов

Пленарна зала, Народно събрание, НС
Пленарна зала, Народно събрание, НС Източник: Zonanews

 

Има разбирателство за бюджета. Всички предложения на финансовия министър Асен Василев за приходните мерки ще бъдат приети, а България ще има бюджет, който ще служи на българските граждани.


Това обявиха лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов след спешна лидерска среща тази сутрин. До нея се стигна, след като във вторник, след близо 11-часово заседание, ресорната комисия в Народното събрание прие на второ четене Законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. като отхвърли ключови мерки за засилване на данъчния контрол, които бяха записани от финансовия министър Асен Василев и които щяха да гарантират част от приходите в бюджета.

 

Основна причина за отпадането им станаха предложения на ГЕРБ, подкрепени основно от "Има такъв народ" и "Възраждане". Всичко това принуди в края на заседанието Василев да обяви, че не подкрепя бюджета в този му вид, а Тошко Йорданов от "Има такъв народ" му предложи да си подаде оставката.

 

Това изненада (не)коалиционните партньори от "Продължаваме промяната - Демократична България", тъй като в средата на юли от ГЕРБ обещаха пред финансовия министър, че ще подкрепят бюджета като "междинен", но ще предложат допълнителни разходи, без това да нарушава финансовата рамка. Не това обаче се случи в ресорната бюджетна комисия - бяха приети редица предложения за увеличаване на разходите, но бяха отхвърлени такива, които целяха да се увеличат приходите чрез повишаване на събираемостта на ДДС.


Беше отхвърлено предложението заплатите на служителите да се изплащат само по банков път, като тази мярка беше насочена за фирмите с над 50 служители, както и към ресторантьорския бранш, както и идеята клиентите, които не получават касова бележка в заведенията, да могат да откажат да заплатят сумата.


След спешната среща между лидерите тази сутрин обаче лидерът на "Да, България" Христо Иванов обяви, че е постигнато съгласие приходните мерки да бъдат приети с малка корекция - електронното плащане за фирмите ще е задължително за тези с персонал от над 100 души.


"Бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. Ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Асен Василев, правителството пада. Затова днес си поставихме за цел да обсъдим дали това е по-доброто за България, или да се опитаме да направим пак компромис в името на България. Отстъпих за доста неща, но за да отидем на по-голямата цел за еврозоната и да не вдигнем допълнително инфлацията, ще подкрепим това, което Асен Василев предлага", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков допълни, че има съгласие между управляващите таванът за цените на тока и бизнеса да остане 200 лв. "Това е антиинфлационна мярка, която ще остане, така че да сме сигурни, че влизаме в рамките, които се изискват от механизмите за оценка за еврозоната", подчерта Петков.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени