След заседанието на комисията по службите: ПП-ДБ – това е уйдурма. ИТН – бесни сме

По време на изслушването не е обсъден въпросът дали Пламен Тончев ще освободи заместника си, подписал справката във връзка с машините за гласуване

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

"Изводът е, че политици използваха една уйдурма, за да повлияят в последния възможен момент върху изборния процес в България и това беше много грозно", заяви Ивайло Мирчев, от ПП-ДБ след изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев в комисията за контрол на службите по повод информация за невъзможност за използване на машините в изборния процес.

 

Самият Тончев, цитиран в БТА, заяви, че е е предоставил пред депутатите цялата информацията. Мирчев коментира пред журналисти, че по време на заседанието, което беше засекретено, е имало критики към ДАНС. "При всички положения има проблеми в ДАНС по отношение на възлагането и изпълнението на определени задачи", добави той.

 

Мирчев отбеляза, че по време на изслушването не е обсъден въпросът дали Пламен Тончев ще освободи заместника си, подписал справката във връзка с машините за гласуване. Народният представител отбеляза, че проблем с машините не е имало.

 

"В ДАНС има достатъчно добри специалисти, които много добре знаят дали това, което се е случило може, по какъвто и да е начин да повлияе на самия процес", добави той.

 

"Машините са си добре и да се надяваме, че ВАС ще позволи да може да се гласува с тях", каза още Мирчев, визирайки заседанията днес в съда, които са по отношение решението на ЦИК на проведените местни избори да се гласува само с хартиена бюлетина.

 

"Не ме притесни нищо от изнесената информация от ДАНС. Притесни ме защо ДАНС в такъв момент са пуснали такъв тип доклад с определена натовареност смислова, насочваща към определени заключения", каза Божидар Божанов от ПП-ДБ.

 

"Бесен съм за това, което се случи, защото ИТН беше партията, която поиска и се пребори машините да бъдат включени в изборния процес", коментира Ивайло Вълчев, народен представител от ИТН. По думите на Вълчев всяко действие, което хвърля сянка върху машинното гласуване, е недопустимо.

 

Във връзка със справката на ДАНС по отношение на действия на заместник-министъра на електронното управление, Ивайло Вълчев каза, че е призовал колегите си в комисията да се съсредоточат към констатираните технически факти, а не върху политическите коментари.

 

"Един човек е влязъл в една зала и е извършил едни действия", посочи депутатът от ИТН и добави, че с каква цел са направени тези действия, няма как да се предполага. Той уточни, че "този човек е имал право да бъде там" и добави, че по правилник е извършил действия, които не би трябвало да извършва.

 

Според Ивайло Чорбов от "Възраждане" машините са били непригодени за този вид избори. "Заместник-министърът на електронното управление е действал неправомерно според доклада на ДАНС. Машините плюс това не са пригодени за такъв тип избори. Щеше да настане хаос и да вотът да се касира", заяви Чорбов. И допълни, че е нужна промяна в Изборния кодекс.

Още от "Политика"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени