Служебният енергиен министър Росен Христов: Действията на предишния кабинет доведоха до тотална криза

Христов заяви, че на руския пазар не може да се разчита: "Ние не сме искали да възстановяваме отношенията, а да получим това, което е договорено"

Росен Христов
Росен Христов Източник: МЕ

 

"Няма да подам оставка, това изказване беше ирония  от страна на Бойко Борисов, не съм нарушил нещо. Имаме дори страхотни резултати за няколко месеца." Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на "Тази сутрин".


Вижда се цената на газа, която е под борсовата. Служебното правителство се справя с кризите, само вижте пускането на интерконектора, добави Христов. Вчера в ефира на bTV лидерът на ГЕРБ заяви, че е ядосан на служебния енергиен министър: "Работата на служебното правителство е да прави избори, а не оценка. Има ДАНС, ГДБОП, прокуратура, които ще разследват. Защо той напада някои от нашите евентуални партньори "Продължаваме промяната"?, заяви вчера Борисов. 


Христов отговори, че никого не е нападал: "Ако погледнете записа от моето изказване, ще видите, че аз там буквално говорех за действията на "Булгаргаз" и не съм цитирал имена", каза днес Христов. 


Росен Христов обясни, че е заварен хаос в енергийното министерство и че се е борил не да продължим доставките от "Газпром", а да се използват вече договорените количества газ. 


"Нашите анализи показват, че ако сметнем за база договорът с "Газпром" газът, който е купуван от порядъка на 30%, закръглена сметка. А има решение цената да е по-ниска. С новото ръководство на министерството и новото ръководство на "Булгаргаз" намерихме такова. Ние сега купуваме с до 50% отстъпка от борсата, включително и за декември. 145 цена вкарахме в КЕВР", каза той.

 

"Документите са подписвани от "Булгаргаз" тогава, има инструкции от министерството как да бъде спрян договара с "Газпром". Така че отговорността е смесена. Как енергийният министър в правителството на Петков дава инструкции за спиране на договора, като кабинетът твърдеше, че Газпром е прекратил доставките?" - пита Христов.

 

И обяснява: "Не приемат новата схема на плащане, с което на практика спира доставките. Всички останали държави продължават и сега да плащат по новата схема, България не го направи. Не успяхме да възстановим доставките, защото отношенията вече са много обтегнати. Всяка възможност да получим евтин газ е добре за гражданите".

 

Христов заяви, че на руския пазар не може да се разчита: "Ние не сме искали да възстановяваме отношенията, а да получим това, което е договорено".

 

"Ние отворихме всички други възможности и това се вижда по цената на газа сега. Действията на предишния кабинет доведоха до тотална криза" - заяви той.

 

Обвиняват ви за слотовете, че не сте ги договорили?

 

"Че те имаха 5 месеца и не са ги договорили как аз за 2 седмици да договоря слотовете за танкерите. Осигурихме газ на достъпни цени, следваща стъпка е да станем регионален играч на пазара на газ, както сме с енергетиката" - каза служебният министър. 

 

Обясни също, че: "Органите са забелязали тези нередности и преди нас, ние просто предоставихме исканите документи. Депутатите също имат право да поискат такава информация и аз съм длъжен да я предоставя. Вървят проверки от Прокуратура, ДАНС и други, на различен етап са. При нас пристигат писма с искания за документи. Няколко вървят паралелно". 


Ще подадете ли оставка?

 

"Не, всички разбрахте, че това е ирония на Борисов. Постигнали сме добри резултати, няма причина. Ние сме експертен кабинет, не политически, партиите си правят тяхната политика. Справяме се добре с кризите. Интерконекторът беше толкова изоставен, че може би и една година нямаше да бъде, ако не бяхме предприели действия, дължи се завършването на Шишков и Радев", заяви енергийният министър.

 
Сподели и очакванията си за по-висока цена на газа през зимния период: "През зимния период  винаги е по-висока заради по-голямото търсене. 20 лева е разликата. Януари-февруари вероятно ще остане на същите нива, малко по-високи от ноември, но нищо общо с цените през септември.


Ние не изнасяме петрол, а петролни продукти. Част от продуктите на рафинерията, които произвежда, остатъчни продукти -  са такива, че не могат да бъдат използвани в България заради изискванията на ЕС. Те се изнасят към трети страни. Ние не препродаваме, даваме някъде това, което на ЕС не му е нужно, за да може "Нефтохим" да работи.

 

Това са леки горива, които ЕС не използва поради екологичните норми, води до замърсяване над нормите. Ако не ги изнасяме, ще блокираме и затворим рафинерията. Разработваме широк комплекс от мерки, който ще доведе до възм да облагаме печалбите на рафинер, така че в България да има средства за компенсиране.  От порядъка на няколко милиона са пропуснатите ползи заради забавянето на ремонта на
6-ти блок на АЕЦ – Козлодуй" - разказа той.

 

Още от "Политика"

От днес България официално е в предизборна кампания

В изборите за НС ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, а в изборите за ЕП ще участват 31 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени