Служебният кабинет предприе безпрецедентни мерки за прозрачността и сигурността на вота

Това каза Росен Карадимов пред делегатите от ПАСЕ

Росен Карадимов
Росен Карадимов Източник: Zonanews

Служебният кабинет предприе безпрецедентни мерки за осигуряване на сигурността и прозрачността на вота утре. Това каза служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по изпълнението на дейностите за организационно-техническата подготовка на изборите, пред представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). В срещата участваха още служебният министър на външните работи Иван Кондов и служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

 

Ангажиментите на правителството за материално-техническото обезпечаване на парламентарните избори се изпълняват публично, прозрачно и в срок, увери Карадимов. Служебният кабинет е в постоянен диалог с Централната избирателна комисия (ЦИК), добави той. По думите му това е най-строго проверяваният вот досега. Карадимов подчерта, че удостоверените машини за гласуване са в пъти повече спрямо предишни избори. За пръв път, по настояване на изпълнителната власт, ЦИК допусна представители на медиите в склада за съхранение на машините по време на проверките, каза той.

 

По време на срещата с делегатите на ПАСЕ са представени предложенията на правителството до ЦИК за надграждане на правилата и процедурите за гарантиране на прозрачен и демократичен вот. Отбелязано е, че Общественият съвет към ЦИК е дал висока оценка на предприетите мерки от държавната администрация. Осигурени са 50 специалисти по Информационни технологии от държавната администрация, които удостовериха значително повече машини за гласуване – 3306 проверени машини при 664 на последния вот, пише в прессъобщението. Допълнено е, че Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) отново осигури наблюдатели в процеса по удостоверяване.

 

По време на срещата е посочено, че Министерството на електронното управление е надградило процеса по видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в Секционните избирателни комисии (СИК). За пример българските представители са посочили гласовите съобщения, които ще предупреждават членовете на СИК, ако батерията на устройствата се изтощава и те трябва да се включат към електрическото захранване.

 

Делегацията на ПАСЕ е информирана и за поисканото съдействие от страна на ЦИК за унищожаване от общинските и областните администрации на хартията за машинен вот от предходни избори и за публичната позиция на "Печатница на БНБ" АД, че хартията за тези избори отговаря на всички изисквания. Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" извърши проверка на списъците с избирателите в срок, както и всички свои задължения, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

 

По разпореждане на служебния премиер Димитър Главчев Министерството на вътрешните работи създаде необходимата организация за опазване на обществения ред и осигуряване на охраната на изборния процес и за превенция и противодействие на престъпленията. За охрана на избирателните комисии са ангажирани над 15 хиляди служители на МВР, а за охрана на обществения ред – допълнително 453 служители. Беше създадено Националното междуведомствено звено между прокуратурата, МВР и ДАНС, което осъществява координацията и взаимодействието между институциите за законосъобразност при произвеждането на изборите, информират още от министерството. От там отбелязват и разкриването на денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Към вчерашния ден са получени 512 сигнала за нарушаване на изборното законодателство, от които 408 са свързани с купуване на гласове. Съставени са 1450 предупредителни протокола, образувани са 110 досъдебни производства и са задържани 51 лица, сочат данните, представени пред ПАСЕ.

 

Министерството на външните работи изпълни в срок всички ангажименти. Успешно са подготвени и транспортирани изборните книжа и материали. Оптимизирана е организацията на дейността на Комуникационния център към ЦИК, който след изборния ден получава, обработва и изпраща на Комисията протоколите от работата на СИК в чужбина. Разкрити са 719 избирателни секции в 57 държави, пише още в прессъобщението.

 

По отношение на гласуването в местата за лишаване от свобода делегатите бяха информирани, че са разкрити 26 избирателни секции, като само в четири ареста не се очаква да се формират избирателни секции поради малкия брой задържани – под законоустановения минимум от 10 души за формиране на секция. Обичайно над 97% от лицата в местата за лишаване от свобода реално упражняват правото си на глас, информираха още от министерството.

 

Делегацията на ПАСЕ е на посещение в България, за да наблюдава провеждането на предсрочните парламентарни избори. Международните наблюдатели на изборите дават допълнителни гаранции за честността на вота, коментират от Министерството на иновациите и растежа. Те бяха детайлно запознати с изпълнените ангажименти на всички отговорни министерства по организационно-техническата подготовка.

 

Парламентарните избори ще се проведат утре, 27 октомври. Днес е ден за размисъл. Съгласно Изборния кодекс от 00:00 ч. на 26 октомври до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 27 октомври предизборната агитация е забранена. Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 ч., когато пред секцията има негласували избиратели.   

Още от "Политика"

Атанас Зафиров ще гласува в 11,00 ч. в неделя в 28 СУ, Иван Таков - в 10,30 в Музикалното училище

Водачът на листата на Коалиция "БСП - Обединена левица" в 24 МИР Атанас Атанасов ще упражни правото си на вот в неделя в 12,00 часа в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в "Лозенец"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени