Служебният министър на МВР се оплете на въпроси за Васил Божков, увърта и за Елена Фичерова

Той така и не отговори дали е знаел в качеството си на вътрешен министър, че е била сред учредителите на партията на Божков

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: bTV

Служебният министър на МВР Бойко Рашков бе гост в сутрешния блок на bTV, където обясни дали се извършва чистка в системата на МВР, дали предстоят нови рокади във вътрешното ведомство и в какви взаимоотношения е с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, който има 19 обвинения и е издирван от родното правосъдие. "Не съм влизал в кабинета на министъра повече от десет години. Сега заварих почти същата обстановка. Мисля, че няма много съществени промени в самото ведомство и има доста сериозен капацитет да отговори на обществените очаквания и да обезпечи едни честни избори, на които всеки глас да бъде отчетен, а не фалшифициран'', каза в началото на своето интервю министър Рашков и отхвърли обвиненията, че не познава системата на МВР, посочвайки, че е в нея от около 20 години.

 

Няма нищо странно в избора на един юрист, който е работил в системата на МВР, нямам никакви бележки към нея, заяви Рашков по адрес на Елена Павлова Фичерова-Караиванова, която бе назначена за началник на кабинета на вътрешния министър. На въпрос дали е запознат, че Караиванова е сред учредителите на партията на Божков "Българско лято" министър Рашков отвърна, че няколко месеца преди изборите на 4 април тя е била заличена от листите на тази партия с решение на ЦИК, но така и не отговори дали е знаел в качеството си на вътрешен министър, че е била сред учредителите на партията на Божков. Той сподели още, че не я познава лично и не е нужно да я познава лично, за да я назначи за началник на кабинета си. Търся подходящи кандидати за кабинета. Няма нищо необичайно. Никой не ми я препоръчал, сам стигнах до нея. Тя показва завидни познания и помага за работата на политическия кабинет на МВР. Тя има професионални качества, достатъчни да заеме тази длъжност, каза още служебният министър по адрес на Караиванова.

 

Последва въпрос дали познава самия Васил Божков.

"Кой дали познавам? Васил Божков? Кой? Аз?", започна отговорът на Рашков, след което в крайна сметка призна, че е разговарял с него на почивната станция на МВР във Велинград преди 30 години, но не пожела да разкрие за какво са разговаряли, тъй като било доста отдавна.

 

Относно освобождаването от длъжност на Бойко Славчев и Николай Гешев от ръководни структури на МВР Бойко Рашков подчерта, че са били освободени, защото са били на пенсионна възраст. По отношение на Славчев служебния министър сподели, че дори не е знаел, че е свидетел по делото за джиповете на МВР и президентския секретар Пламен Узунов. Нека да не мислим, че има незаменими хора, няма такива. Както има начало, така има и край на кариерата на всеки един, посочи той. Увери, че чистка в МВР няма, както се твърди в публичното пространство. Чистка няма, има смяна на кадри. Всички ръководни длъжностни лица в МВР и в службите по сигурност са наследени от служебния кабинет, които пък са назначени от предишния кабинет, който беше бламиран от българския избирател на последните избори. Това е обичайна практика. Става въпрос за уволнения, които поискаха хората, а хората са тези, които поискаха промяна, допълни Рашков и разкри, че в следващите дни в системата на МВР ще настъпят още рокади, тъй като има длъжностни лица, които не се справят с работата си.

 

Ръководни кадри в системата за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември, след като е било назначено служебното правителство. Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи в длъжност служебният кабинет? Знаете ли, че службите за сигурност у нас са излезли в неплатена отпуска до месец септември? Пита се в задачата: Кой им е позволил да получат този отпуск? Регионалният директор на Пловдив, всички ръководни длъжностни лица в системата за сигурност у нас в момента са в неплатен отпуск. А кой им е разрешил, при положение че те са на пряко подчинение на министър-председателя? Не на този, на предишния. Държавата в момента е без ръководства на службите ни за сигурност. Тези служби са се самообезглавили, коментира Рашков.

 

В последвалите минути министърът разкри за редица нарушения във вътрешното ведомство, сред които случай на купен вот в район в близост до София, за който МВР умишлено, по думите му, си е затварял очите. Все пак допълнителни детайли не бяха изнесени от министър Рашков под аргумента, че тече разследване. "Когато в Министерството на вътрешните работи има информация, че в някои населени места на последните избори са получени 95-98% от гласовете само за една партия под строй и това се повтаря непрекъснато, възниква съмнение как се получава така. Включително имам данни и информация за осигуряване на възможност за преминаване през границата на мигранти. Имам и информация, че високопоставени ръководители са ползвали служебна кола, с която са катастрофирали в почивен ден, без заповед за командировка, заедно със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител. Включително след като приключи проверка, която съм назначил, че в някои регионални дирекции на вътрешните работи се съхраняват все още машини за гласуване, които са били транспортирани за 4-ти април. Трябва да проверим какво правят тези машини там. Кой им е разпоредил да се съхраняват и кой го е разпоредил, могат ли да бъдат манипулирани…'', заяви още служебният министър.

 

 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени