Служебното правителство е гласувало увеличение на корпоративния данък, разкриха на пресконференция от ГЕРБ

Бойко Рашков се изявява като главен ПР на това правителство, каза Тома Биков

Пресконференция на ГЕРБ
Пресконференция на ГЕРБ

Служебното правителство е приело решение, с което се включва към държави от света, готови да увеличат корпоративния си данък на ставка от 15 процента. Това предупредиха от ГЕРБ на извънреден брифинг. "В списък сме на държави,които искат да увеличат с 50% корпоративния данък. По т.17 от заседанието на МС, проведено на 30 юни, е взето решение България да повиши корпоративния данък на минимум 15%. Без обществено обсъждане, без тристранки, без оценка на въздействие. Съгласили са се да повишим данъчната тежест с 50%", каза кандидатът за народен представител Александър Иванов.

 

Иванов добави, че ниският корпоративен данък е едно от премиуществата в България, а решението е взето непрозрачно и без дебат. "Защо не даде пресконференция финансовият министър - да не осветли това решение, в коя стаичка и кой го притисна да се вземе решение и то в 17 точка. Финансовият министър е длъжен да каже, както и служебният премиер, нали приоритетът им беше прозрачност", допълни Александър Иванов.
 
От ГЕРБ настояват служебното правителство да излезе и да даде своите публични обяснения за своята инициатива. Според тях позиция за вдигането на корпоративния данък трябва да дадат и политическите сили, както и президентът Румен Радев, с чийто указ е назначено служебното правителство.

 

Томислав Дончев напомни, че действията на служебното правителство се фокусират върху интервюта по медиите, даване на брифинги и акции. Той обърна внимание, че сегашния кабинет има ограничен мандат, а и не е избран чрез участие на гражданите. 

 

"Това е служебно правителство, функциониращо без парламентарно мнозинство. Ако не е забранено от закона, политическият морал не предполага то да се ангажира с решения. Откъде българските граждани, предприемачи, работещи, трябва да научат, че правителството се е присъединило към инициативата на Г-7 за повишаване на данъците. Най-наблюдателните представители на бизнеса могат да го научат от сайта на ОСР", каза Томислав Дончев.

 

"Служебното правителство е вербално свръхактивно. Негови представители говорят толкова много, че не ми е ясно кога работят. Имаме нови жанрове - риалити от баня и селфи от източен язовир. По-същественият въпрос е защо тук има тишина. Защо има тишина? Ние настояваме да чуем позициите на партньорите в съвета за тристранно сътрудничество как гледат на инициативата за повишаване на данъците", коментира още той.

 

А Деница Сачева предупреди:

"Взето е едно непочтено решение и решение, което е непрофесонална. Вдигането на данъци със сигурност означава по-малко работни места и по-висока безработица. Ако корпоративният данък се вдигне с 50%, над 1 млрд. лв. ще бъдат взети от бизнеса. Това е и скритият сценарий. Всичко наши опоненти дават утопични обещания. Тези утопии не са възможни, ако не се вдигат данъците и осигуровките".

 

"За сметка на тишината откъм Министерството на финансите по темата, имаме доста силен шум от един доста объркан човек, който броди по медиите последните два месеца - Бойко Рашков. Рашков се изявява като основен ПР на това правителство, МВР заприличва на ПР агенция. Днес разбрахме, че започва атака и срещу БПЦ. БПЦ я има 1000 години, но мавзолея го няма. Такива дървени комунисти като Рашков трубва да го знаят", каза Тома Биков. И добави: "Надявам се да не видим митрополити на разпит". 

 

 

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени