Служебното правителство направи промени в ръководствата на ДАНС и ДКСИ

Георги Георгиев е определен за заместник-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" за срок до 28 юли 2028 г.

Заседание на служебното правителство
Заседание на служебното правителство Източник: Пресцентър на МС

Министерският съвет на днешното си заседание прие решение, с което определи Георги Георгиев за заместник-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" за срок до 28 юли 2028 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета. С решение на Министерския съвет от 11 април 2024 г. е предсрочно освободен заместник-председателят на ДАНС.

 

Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС)
Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) Източник: Zonanews

Георги Георгиев е дългогодишен служител на агенцията и отговаря на изискванията от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" за заемане на длъжността, съобщават от правителствената информационна служба. 

 

С друго свое решение Министерският съвет освобождава Калин Цеков от длъжността заместник-председател на Държавна агенция "Разузнаване", считано от 1 юли 2024 г., във връзка с постъпило негово заявление с молба да бъде освободен от длъжността.

 

Служебният кабинет определи и нов състав на Държавната комисия по сигурността на информацията. За председател е определен Петър Грошлев, за заместник-председател - Ивайло Конакчийски и за членове - Богдан Богданов, Динко Лулев и Атанас Райдовски.

 

Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ)
Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Източник: Google Maps

Със същото правителствено решение Цвятко Георгиев е освободен като председател на комисията. Освободени са и досегашните членове Симеон Николов, Алекси Алексиев и Иво Великов, чийто 5-годишен мандат е изтекъл.

 

Петър Грошлев е завършил ВНВУ "Васил Левски", както и Академията на МВР. От 1987 г. до 1992 г. е бил командир на взвод и рота в Българската армия. Работил е в областта на сигурността и вътрешния ред като служител в Министерството на вътрешните работи – като полицейски инспектор, началник сектор, директор на ОДМВР - София.

 

Ивайло Конакчийски е завършил ВНВАУ "Панайот Волов". Дългогодишен служител в Министерство на отбраната. Работил е и в Министерство на вътрешните работи, заемайки ръководни длъжности, като към настоящия момент работи в Прокуратурата на Република България.

 

Богдан Богданов е завършил СУ "Св. Климент Охридски" и Академията на МВР. Работил е в Министерството на вътрешните работи, ДАНС, Министерство на външните работи и Държавна агенция за бежанците.

 

Динко Лулев е завършил Икономическия университет - Варна. Той е дългогодишен служител в Държавна агенция "Национална сигурност".

 

Атанас Райдовски е завършил Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Работил е в Национална служба за сигурност при МВР - Хасково, към настоящия момент е експерт в ДАНС.

Още от "Политика"

Военното разузнаване обвини съветник на Денков в опит за вербовка. Атанасов прочете SMS на Венев: Гномът и дъртите ченге

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов на свой ред прочете от трибуната на Народното събрание СМС с неуточнен произход, според който службите искат да спрат реформата, пускайки компромати

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени