Служебното правителство предложи последния комунистически министър на културата за орден "Стара планина" - допринесъл за "духовното въздигане на нацията"

Георги Йорданов е един от най-приближените на комунистическия диктатор Тодор Живков

Заседание на служебното правителство
Заседание на служебното правителство Източник: Пресцентър на МС

Служебното правителство предложи на президента да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина", за "големите му заслуги в областта на културата и изкуството". Това е решил кабинетът на днешното си заседание, съобщава правителствената пресслужба.

 

Йорданов е представен от пресслужбата като "български държавник и общественик, свързал неразривно житейския си път с развитието и възхода на българската култура", като имал "изключителен принос към популяризирането и съхраняването на българските духовни ценности".

 

Предложението за награждаването е за цялостната му дейност за "духовното въздигане на нацията" и във връзка с 90-годишнината му. Той е бил вицепремиер (1979-87 г.), министър на културата (1982-1989 г.), председател на Съвета за духовно развитие. Бил е един от най-приближените на комунистическия диктатор Тодор Живков.

Още от "Политика"

Антон Хекимян: Цяло лято не стигна на Васил Терзиев да оправи надлеза на "България"

Само преди 1 година същият човек беше задръстил София с клишетата "Писна ли ви от задръствания" по време на предизборната си кампания, пише още общинският съветник от ГЕРБ-СДС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени