Смяната на министри при ротацията ще е само при общо съгласие с Мария Габриел

Партийните лидери няма да казват кой министър да си тръгне, подчерта той

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Премиерът Николай Денков се противопостави на масови кадрови промени в кабинета след ротацията с Мария Габриел. Той заяви по време на пряко включване във фейсук, където отговаря на въпроси на граждани, че персонални промени ще се правят само при общо съгласие между двамата, а след това ще се търси и мнението на партиите, поскрепящи правителството.

 

Денков отхвърли възможността вицепремиер в правителство с премиер Мария Габриел да бъде не той, а Асен Василев. Ако бъде включен и министърът на финансите, Денков поиска вицепремиерите да са двама.

 

Попитан за ролята на ДПС и необходимостта кандидатът за лидер на партията Делян Пеевски да одобри обновеното правителство, Денков отговори така: "Ако искаме да гласува и ДПС за това правителство, трябва да минем през разговори и с ДПС. Няма да правим компромиси със състава на Министерския съвет заради ДПС".

 

Няма промяна в договорката с ГЕРБ - ще има размяна между Николай Денков и Мария Габриел. Няма нищо лошо министърът на финансите да стане вицепремиер, сатан ясно от отговорите на премиера.

 

"Още в началото предлагахме Асен Василев да е втори вицепремиер, но тогава ГЕРБ не се съгласиха. Сега именно те го казват. Ако искат да е така - няма нищо лошо", заяви Денков.

 

Индиректно премиерът отрече информацията, че депутатът от ПП-ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов ще е предложението за конституционен съдия.

 

Министър-председателят е на мнение, че на такива позиции трябва да са експерти, а не политически лица: "Много по-добре е да са хора, които имат много богат опит в съдебната система и не изглеждат силно оцветени политически. Експертите трябва да са политически независими, смятам, че трябва (предложението на ПП-ДБ) да е лице от съдебните среди, доколкото знам - има такъв".

 

Относно ротацията, при която трябва да бъде сменен и председателят на Народното събрание, Николай Денков обясни, че и Атанас Атанасов, и Никола Минчев са подходящи, но има много въпроси, които трябва да бъдат решени. "Идват европейски избори - един водач на листа може да е Никола Минчев, но го давам като пример само. Затова трябва да се обсъдят тези задачи, а след това парламентарната на ПП-ДБ ще търси най-доброто решение", посочи премиерът.

Още от "Политика"

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Шаламанов: Рискове за националната сигурност има, но що се отнася до отбраната - тя е гарантирана. Най-вече с членството

Бившият министър на отбраната коментира и ситуацията в Украйна. По думите му страната е в затруднено положение, но с ускорено предоставяне на военна помощ е възможно да има решителен обрат

Прочетете повече прочетете повече

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени