Социалисти на протест пред Позитано, искат оставката на Нинова

Сред протестиращите се оказа и Весела Лечева,както и структури от Търново, Перник, Видин и други

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БСП

Десетки социалисти се събраха на протест пред централата на БСП на Позитано 20, за да искат оставката на лидера Корнелия Нинова. Днес червената партия трябва да проведат заседание на пленума, където да обсъдят резултатите от вота на 11 юли, както и как да продължат преговорите на БСП с "Има такъв народ". "Нинова, постигнахте мечтата си СДС вече е първа политическа сила, спокойно може да подадете оставка", пишат червените в социалните мрежи. В ранните часове централата на БСП на "Позитано" 20 бе облепена от десетки призиви "Оставка!". "Нинова, моментално - вън! Конгрес и оставка!", гласяха част от плакатите, които носеха редови социалисти от Варна. "Саморазправата в партията беше голяма. Липсата на идеи в кампанията е пагубна", заяви кметът на Перник Станислав Владимиров. "Изисква се уникален талант да си в опозиция и да катастрофираш така лошо в изборите. И то при уморен ГЕРБ. Персоналната отговорност е на Корнелия Нинова и хората около нея", категоричен бе Владимиров.

 

Искащите оставката на Нинова заявиха, че тя е загубила 16 избора, а е спечелила само 1 - президентския. Отрекоха да са мъртви души и да са получавали по 50 лева, за да дойдат организирано пред централата на БСП. Те искат спешен конгрес, на който устава да се промени и Нинова да бъде свалена. На влизане в централата на БСП Кирил Добрев поясни, че вече въпросът е за оставането на БСП в политическия живот. Напомни, че БСП все още не са се произнесли дали подкрепят кандидатурата на Румен Радев за втори мандат. По думите му БСП трябва да подкрепи кабинет на ИТН. Поясни, че в БСП досега е вървяла в разделение. "Ние вече не искаме оставката на Нинова, тя партията я остави", каза той, цитран от "Монитор".

 

"Аз отдавна протестирам и днес е финалният ден", каза Добрев. "Защо сега сядаме на преговори с партията на Слави Трифонов. Нали той беше най-черният по време на предизборната кампания", каза Мирослав Попов, съветник на земеделския министър. Сред протестиращите се оказа и Весела Лечева,както и структури от Търново, Перник, Видин и други. Лечева поясни, че няма да оставят партията в заложник на това ръководство и искат политическа отговорност за резултатите от вота. БСП днес била поставена в незавидната позиция да има само подкрепяща роля. На обратното мнение обаче бе Трифон Панчев - член на ръководството на Младежкото обединение на левицата и кмет на Дряново Трифон Панчев.

 

"Ясно е, че има една група хора в партията, които имат личен интерес. Това минава през смяната на председател и идване на човек, който да им обслужва личните интереси” .“Ако трябва да сме недоволни от резултата, а ние трябва да сме недоволни, нека се вгледаме първо в себе си. Листите за изборите се редят от структурите. Листите в София се редят от градската конференция. Ако искаме оставка, да започнем от другаря Паргов. От 2017г. досега 100 хиляди гласа в София липсват", разкри Панчев. Изтъкна, че има редовен конгрес през септември и нищо не налага да има извънреден сега през август.

 

"След изборите на 4 април съм предложил на госпожа Нинова - ако подаде оставка, аз да съм първият след нея, но трябва да разширим кръга и този Национален съвет. Това трябва да се реши на конгрес". Това обяви председателят на БСП - София, Калоян Паргов на влизане за заседанието на пленума днес. Според него едно от решенията, които трябва да се вземат днес, е за свикване на конгрес през септември. На него трябвало да бъде продължен анализът, който ще направи левицата днес за представянето си на изборите. Преди 5 години госпожа Нинова дойде с рефрен, че ще слуша хората, нека да чуе събралите се днес отвън, добави Паргов.

 

"Всички носим отговорност за положението в БСП, най-вече тези, които подкрепихме модела Нинова, който се изчерпа. Той тръгна добре, постигна определени резултати, но вече не е ползотворен за БСП. Видяхте, че на два последователни избора ударихме дъното", каза председателят на БСП - София. Според депутата от БСП Стоян Мирчева пък вземането на решение дали да се подкрепи "Има такъв народ" за съставяне на правителство е най-важното за държавата, а провеждащият се протест пред централата на БСП целял отклоняване на вниманието от този "важен въпрос за промяна".

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени