Социологът Пампоров: Завръщането на Жан Виденов може да доведе до сериозно разцепление в БСП

"Със сигурност следващият парламент няма да е като този", прогнозира той

Жан Виденов
Жан Виденов Източник: Zonanews

На предстоящите избори през лятото можем да очакваме много сериозни размествания на пластовете. Според него подкрепата за БСП и ГЕРБ на предстоящия вот през лятото ще падне и не е изключено БСП този път да се разцепи сериозно. Това прогнозира в интервю за БНР социологът доц. Алексей Пампоров. "БСП не беше опозиция на ГЕРБ и не им пречеше в последния мандат, каквото и да се опитаха в предизборната кампания да убедят хората. Неслучайно БСП загуби повече, отколкото загуби ГЕРБ", посочи Пампоров.

 

По думите му, покрай Татяна Дончева, Мая Манолова и Георги Първанов е имало отцепвания, които в годините са отнели на партията 5-6%, но сега след Българска прогресивната линия и завръщането на Жан Виденов може да доведе до по-сериозно разцепление, смята социологът. "Играта тепърва ще бъде интересна с нареждане на картите. Виждаме вляво интересно съживяване и събуждане на Жан Виденов, което беше сензацията на вчерашния ден. Виждаме в крайнодясно консервативно-патриотично прегрупиране. Със сигурност следващият парламент няма да е като този".

 

Доц. Пампоров коментира и работата на 45-ия парламент. "Свърши се бързата работа по приемане на Изборния кодекс, за да се разшири достъпът на повече хора до гласуване и с това се изчерпа едната част от съществената работа на парламента. Другата част също беше изпълнена – повечето партии заявиха, че ще започне ревизия на ГЕРБ и ще се промени това, което се случва с ГЕРБ".

 

"Хората гласуват, за да има власт, но се видя, че власт не може да има. Едно от много знаковите гласувания, свързано със субсидиите, показа как всяко едно правителство може във всеки един момент да падне. Едно правителство на малцинството може с вот на недоверие да бъде свалено за няколко дни", коментира Алексей Пампоров. По думите му, ако е бил съставен кабинет в рамките на сегашния парламент, сме рискували да влезем в "още по-тежко задкулисие и непрекъснати договорки".

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени