Спешен неделен коалиционен съвет обсъжда военната помощ за Украйна и шефа на БНБ

И за двата казуса четворната коалиция ще трябва да разчита на гласове на опозицията

Коалиционен съвет
Коалиционен съвет

Коалиционните партньори се очаква да обсъдят темата с изпращането на военна помощ в Украйна, както и избора на управител на Българската народна банка. Няма предварително обявен дневен ред, но конфликтните точки в четворната коалиция са точно тези двете.


ДБ внесоха в петък предложението си за решение на Народното събрание България да подпомогне Украйна и с военно-техническа помощ. Заявките са, че могат да разчитат на подкрепата на "Продължаваме промяната", най-вероятно и на "Има такъв народ", макар и официална позиция да няма все още.

 

Тази помощ обаче е червена линия за БСП, които нееднократно обявиха, че са против изпращането на такава помощ за Украйна и подкрепят единствено и само хуманитарна. Още от самото начало на кризата в Украйна и преди темата да бъде повдигната изобщо лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката (принципал на военнопромишления ни комплекс) Корнелия Нинова започна да уверява, че ние не изнасяме оръжие за Украйна.


Предстои и избор на нов гуверньор на Българската народна банка, а коалицията се оказа с двама кандидати, въпреки предупрежденията, че това ще е един от тестовете за стабилността й - предлагането на обща кандидатура за шеф на БНБ. Андрей Гюров от ПП и Любомир Каримански от ИТН обаче бяха номинирани и миналата седмица бяха изслушани в Комисията по бюджет и финанси.

 

Така и за двата казуса, които в момента се обсъждат, четворната коалиция на ПП, ИТН, ДБ и БСП ще трябва да разчита на гласове на опозицията - ГЕРБ, ДПС и/или "Възржадане". 

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени