Спешен ремонт на закони заради проблем със служебните премиери

Минути след приемането им в комисия, поправките бяха внесени и в пленарната зала. Мнозинството реши със 134 гласа "за" те да бъдат разгледани още днес

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Депутатите свикаха спешно заседание на Правната комисия, в която разгледаха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, целящи да позволят на управителя и подуправителите на БНБ, председателя на Сметната палата и неговите заместници, както и на омбудсмана и неговите заместници, да заемат позицията на служебен министър-председател.

 

Законопроектът бе внесен днес от Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид. 

Поправките бяха гласувани със 13 "за", трима бяха "против", а един се въздържа. 

 

С промените в текстовете се предвижда да се дава възможност на управителя и подуправителя да заемат длъжността на служебен министър-председател. В момента законът забранява на лицата, заемащи тези позиции, да извършват друга дейност освен преподавателска или като на членове на дружествата, които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността ѝ. 

 

Ако някой из между управителя или подуправителите бъде посочен за служебен министър-председател, то той или тя ще ползва годишен неплатен отпуск, пише в законопроекта. След като приключат със задълженията си в изпълнителната власт, се връщат да довършат мандата си. 

 

В преходни и заключителни разпоредби на закона бяха направени промени в Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана. С промените се предвижда да се даде възможност на председателя на Сметната палата и неговите заместници да оглавят изпълнителната власт в служебно правителство без това да противоречи на законите или да попречи след това да довършат мандатите си. Към този момент за заемането на някоя от тези управленски длъжности в регулатора, лицата не трябва да са заемали пост в изпълнителната власт в последните три години. 

 

В Закона за омбудсмана вече са дава възможност омбудсманът или неговите заместници да станат служебни премиери, а след като освободят поста, аналогично да довършат мандатите си. Към момента законодателството гласи, че тези постове са несъвместими с друга държвна длъжност, длъжност по управление на търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел, както и с членство в политическа партия или синдикат. 

Гроздан Караджов попита дали за тези изменения няма да се наложи да се отвори Конституцията. По думите му тези поправки можело да паднат в Конституционния съд. 

 

За да могат поправките да станат факт обаче, промените трябва да бъдат внесени в пленарна зала и да бъдат разгледани от депутатите, а след това и приети с мнозинство.

 

Минути след приемането им в комисия, поправките бяха внесени и в пленарната зала. Мнозинството реши със 134 гласа "за" те да бъдат разгледани още днес. "Против" гласуваха 41 депутати.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени