Според Иво Мирчев, Нидерландия ще ни подари самолети F-16, ако дадем МиГ-29 на Украйна

ВВС да даде своите самолети МиГ-29 и Су-25 на Украйна бе поискано още през пролетта, но България отказа

Иво Мирчев, ДБ
Иво Мирчев, ДБ Източник: Zonanews

Нидерландия е готова да подари на България свои изтребители F-16, ако България предостави досегашните си самолети съветско производство на Украйна. Това твърди депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

 

"Нидерландия е готова да подари на България самолети F-16, ако се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна. Сега остава служебното правителство да не губи време и да стартира веднага този процес, като демонстрира, че наистина мисли за модернизацията на армията ни, а не как да обслужи Путин", написа Мирчев в страницата си във Фейсбук.

 

 

 

България потърси помощ за своите ВВС от Нидерландия още при правителството на Кирил Петков, за да намери заместващи изтребители за времето от свалянето на МиГ-29 през 2023 г. и пристигаето на купените от САЩ F-16. Според служебния министър на отбраната Димитър Стоянов обаче от Хага са ни отказали.

 

ВВС да даде своите самолети МиГ-29 и Су-25 на Украйна бе поискано още през пролетта, но България отказа. Подобна схема да замени изтребителите си обяви Полша. Словакия също предостави изтребители от съветско време. България разполага с 15 изтребителя МиГ-29 и 12 бомбардировача Су-25.

 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени