Средната възраст на депутатите в 49-ия парламент е около 46 години, 58 от тях са жени

Най-възрастният и най-младият депутат в 49-то НС са от ГЕРБ-СДС - Вежди Рашидов и Георги Кръстев

Народно събрание, пленарна зала, герб
Народно събрание, пленарна зала, герб Източник: Zonanews

Средната възраст на депутатите в 49-ия парламент е около 46 години, 58 от тях са жени. Това съобщи за БТА говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

 

Абсолютно същата е била бройката на жените и в предишното 48-о Народно събрание, коментира Матева. Мъжете и тогава, и сега са 182-ма от 240 народни представители.

 

Румен Радев свиква първото заседание на новоизбраното 49-ото Народно събрание в сряда на 12 април от 10:00 часа, съобщиха по-рано днес от прессекретариата на президента.

 

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов Източник: Zonanews

Най-възрастният депутат и в този парламент е Вежди Рашидов, съобщи Росица Матева. По Конституция най-възрастният присъстващ народен представител открива първото заседание на новоизбраното Народно събрание. Вежди Рашидов беше избран за председател на 48-ия парламент след три дни неуспешни опити политическите сили да постигнат консенсус кой да заеме този пост.

 

Най-младият депутат в новото 49-ото Народно събрание е Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, роден през 1999 г., съобщи Матева. Кръстев влиза в парламента като народен представител от Русе.

 

Георги Кръстев
Георги Кръстев Източник: Zonanews

Този път лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов ще положи клетва като депутат. Председателят на "Има такъв народ" Станислав Трифонов се отказа да е народен представител в 49-ото НС. Ветеранът в Народното събрание Рамадан Аталай от ДПС отново ще бъде депутат от Пловдив област, като това ще е неговият 12-ти парламент.

 

В 49-ото НС ГЕРБ-СДС получава 69 мандата, коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" ще има общо 64 -ма народни представители. Партия "Възраждане" ще бъде с 37 депутати, ДПС - с 36 мандата. Депутатите на "БСП за България" ще бъдат 23-ма, а на "Има такъв народ" - 11.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени