Срещата на върха на НАТО: Главчев разговаря с американския президент Джо Байдън

Това стана по време на отбелязването на 75-годишнина от създаването на Алианса

Премиерът Главчев разговаря с американския президент Джо Байдън
Премиерът Главчев разговаря с американския президент Джо Байдън Източник: Facebook

Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с американския президент Джо Байдън. Служебният премиер заяви, че България е лоялен и надежден съюзник в НАТО.

Американският президент Джо Байдън на свой ред високо оцени ролята на страната ни на източния фланг на Алианса. Двамата разговаряха по време на отбелязването на 75-годишнина от създаването на НАТО. "Няма нищо изненадващо в позицията на България, тя е плод на седем решения на Народното събрание и аз, за разлика от други - каквото казвам в България, това казвам и тук", зави министър-председателят Димитър Главчев преди началото на Срещата на върха на НАТО.

 

Освен че българската позиция за предстоящия форум не излиза извън рамките на решенията на парламента, премиерът още веднъж потвърди, че български войски в Украйна няма да бъдат изпращани. Относно индикативните 80 милиона евро, посочени в българската позиция, Главчев уточни, че това е политически ангажимент, който няма юридически обвързващ характер. Министър-председателят отбеляза, че става дума за пакетна помощ за Украйна, която може да бъде не само финансова, но и под формата на военно оборудване и обучение. Премиерът посочи още, че от българския парламент зависи дали помощта ще бъде отпусната и дали ще остане в този размер.

 

Министър-председателят Димитър Главчев изтъкна, че общата сума за целия Алианс е 40 милиарда евро, като целта е да се даде ясен политически сигнал, че всяка държава членка поддържа това, което е казала и  участва съразмерно на своя БВП. "Тези средства няма как да бъдат отпуснати, ако няма решение на парламента на която и да е държава членка на НАТО", заяви още Главчев и добави: "това е политически ангажимент, който да показва какво е отношението на държавите членки към агресията на Русия в Украйна".

 

Министър-председателят добави също, че всяка страна следва да реши дали допълнителната подкрепа за Киев ще бъде в рамките на 2-та процента от БВП за отбрана, които съюзниците от НАТО са се съгласили да достигнат, или ще бъде извън тях. 

 

Премиерът Димитър Главчев остро осъди ракетното нападение над детската болница в украинската столица.  "Нормален човек няма как да остане равнодушен, като вижда, че има атака над детска болница", добави министър-председателят.  

 

В отговор на журналистически въпрос премиерът Димитър Главчев заяви, че няма предложение за българско посредничество за мирни преговори между Русия и Украйна. Министър-председателят беше категоричен, че не се очаква страната ни да бъде терен за подписване на мирно споразумение.

 

Срещата на върха на НАТО във Вашингтон бе открита от президента на САЩ Джо Байдън, който подчерта важното значение на Алианса и международната стабилност. "Съединените щати и редица други държави от НАТО ще изпратят през следващите месеци на Украйна десетки системи за противовъздушна отбрана, включително най-малко четири системи "Пейтриът", каза в речта си Байдън.

 

Призовавайки за по-голяма подкрепа от страна на своите западни съюзници, Киев настоява по-конкретно да получи именно повече средства за противовъздушна отбрана, за да може да отблъсне руските нашественици. Пристигайки вчера във Вашингтон за срещата на НАТО, украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще се бори за вземането на силни решения в подкрепа на страната му, като спомена изрично за "повече средства за противовъздушна отбрана и повече (изтребители) Ф-16".

 

На фона на множащите се призиви да се оттегли от президентските избори в САЩ през ноември след неубедителното си представяне в телевизионните дебати с кандидата на републиканците Доналд Тръмп в края на миналия месец, демократът Байдън използва речта си, за да противопостави външнополитическите си възгледи на тези на своя съперник, отбелязва BBC.

 

Франс прес посочва, че срещата на върха преминава в сянката на Тръмп, въпреки че той не присъства, тъй като много от съюзниците се притесняват за бъдещето на НАТО, ако човекът, който нарече алианса "отживелица" и заплаши да не защитава онези държави, които не дават достатъчно пари за отбрана, се върне в Белия дом.

Източник: БТА

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени