Станишев остро към БСП: За нов мандат начело на ПЕС ми е необходим освен личен авторитет и такъв на партията, която ме издига

Конгресът на ПЕС започва днес в Берлин

Сергей Станишев
Сергей Станишев Източник: БСП

Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събират днес на конгрес в Берлин, Германия, за да обсъдят предизвикателствата, пред които е изправена Европа, съобщават от пресцентъра на ПЕС, цитирани от БТА. В рамките на двудневния форум ще се проведе и избор на нов председател на ПЕС. В срока за номинации е постъпила кандидатурата на Стефан Льовен - бивш премиер на Швеция.

 

В средата на септември настоящият председател на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев обяви решението си да не се кандидатира за четвърти поред мандат начело на ПЕС. Причините са политически, каза той тогава на пресконференция в пресклуба на БТА в София.

 

Станишев, който от 11 години е начело на ПЕС, посочи, че не е търсил номинация от ръководството на БСП за нов мандат, защото освен личен авторитет, е необходим и авторитет на партията, която издига кандидата. Той съобщи още, че има постъпила кандидатура на Стефан Льовен. Радвам се на тази номинация, той е много успешен министър-председател два мандата, коментира Станишев.

 

В първия ден на конгреса в Берлин са предвидени изказвания на Станишев и на кандидата за негов приемник на поста. Вечерта е насрочено гласуване. Утре новоизбраният лидер на ПЕС ще произнесе реч пред делегатите, както и германският канцлер Олаф Шолц, който заедно с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е домакин на форума.

 

"С кураж. За Европа" (With courage. For Europe) – с това послание европейските социалисти организират своя изборен конгрес. В него ще участват левите премиери в Европа, партийни лидери от лявото политическо семейство ­– 33 партии членки, 12 асоциирани и 12 наблюдатели, еврокомисари, евродепутати, делегати, активисти, международни гости и медии.

 

Във фокуса на дебатите ще бъдат теми като подкрепата за Украйна, изхода от кризите, цените, инфлацията, енергетиката, зеления преход и социалните решения.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени