Станислав Балабанов: "Има такъв народ" няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ

Той обясни защо партията му е подкрепила Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание. ИТН е проявила разум, за да може да заработи парламентът

Станислав Балабанов
Станислав Балабанов Източник: Zonanews

"Има такъв народ" няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ, нито втория мандат на ДПС, а иска да получи третия мандат от президента, за да предложи експертен кабинет. Това каза Станислав Балабанов от ПГ на "Има такъв народ" в предаването "Говори сега" по БНТ.

 

Той изяви готовност ИТН да получи третия мандат. "Искаме и имаме желанието да го връчи на нас, за да може да отворим възможността за излизане от политическата криза под формата на експертно правителство. ИТН няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ, ИТН няма да подкрепи втория мандат на ДПС. ИТН няма да предаде 125 000 българи, които ни подкрепиха, за разлика от сглобката, некоалицията и унизителната ситуация , в която бяха поставени настоящата "опозиция" - ПП-ДБ, които при първата възможност в 49-ия парламент направиха най-отвратителното правителство, което помним в последните години", заяви Балабанов.

 

Той обясни защо партията му е подкрепила Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание. ИТН е проявила разум, за да може да заработи парламентът.

 

"Ние гласувахме парламентът да започне работа, ние не гласуваме за конкретна политическа формация. В противен случай, ако нарочно всеки си отстояваше до последно кандидатите, ако продължавахме да залагаме на него, щяхме да изпаднем в едно безвремие и обществото за пореден път щеше да си каже следното: "Шест избора - за какво ви вкарваме в това Народно събрание, като то дори не може да стартира?". Заради ПП-ДБ и главно заради този, когото освободихме с удоволствие вчера от парламента - Христо Иванов, се промени по най-вредния начин българската Конституция. С тези вредни промени тя допусна възможността служебните кабинети да бъдат тясно партийни и тясно зависими. Допусна сливането на властите, което според нас е огромен проблем", заяви Балабанов.

 

Той припомни, че в 49-тия парламент ИТН отново подкрепи кандидата на първата политическа сила - Росен Желязков. "Тогава подкрепа изразиха и ПП-ДБ. Разликата беше, че ИТН отново не влезе в управление с ГЕРБ и ДПС, докато ПП-ДБ влязоха", поясни депутатът.

 

В политическата криза, в която е изпаднала държавата, ИТН се държи държавнически, смята Балабанов. "Отговорно и внесохме разума в 50-ия парламент, отпушвайки конституционната процедура и въобще работата на този парламент. Ако нямаше избран председател, дори не може да се отиде на предсрочни избори. Така че, за да не харчим парите на българските данъкоплатци, те да не изпитват отвращение от тези, които са пратили в парламента, ИТН отпуши тази процедура, за да може конституционните мандати да стартират".

 

Балабанов заяви, че съдебната реформа на Христо Иванов е довела до ясен резултат - "зависим партиен служебен кабинет на ГЕРБ".

 

"Знаете ли какъв е резултатът от съдебната реформа на този, който нямаше и един ден трудов стаж в парламента - прокуратурата прекрати всички дела по отношение на "Барселонагейт" и шкафчетата с пачки и кюлчета на този, срещу когото площадите бяха пълни. Как може да се правим, че това не се е случило и същите тия в момента да играят ролята на морален стожер?", попита той.

Още от "Политика"

Министър Атанас Запрянов с подробности за помощта, която се предлага да бъде изпратена на Украйна

На въпрос кога ще бъде изпратена новата помощ за Украйна, министърът обясни, че предстои правителството да вземе решение, след това да се координира със съюзниците и Украйна, като се осигури и логистиката

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени