Стефан Льовен получи от парламента вот на доверие да състави правителство в Швеция

Редовните парламентарни избори в Швеция трябва да се състоят през септември догодина

Стефан Льовен
Стефан Льовен Източник: Twitter
Премиерът на Швеция Стефан Льовен спечели днес подкрепата на парламента, за да състави ново правителство, предаде Асошиейтед прес. За кандидатурата му гласуваха 117 депутати в 349-местния Риксдаг при 58 въздържали се. Въздържалите се бяха представители на Партията на центъра и Лявата партия. За социалдемократа Льовен гласуваха съпартийците му, Зелените и един независим депутат. Бъдещото правителство ще е на социалдемократи и Зелени, предаде БТА.
 
На 21 юни премиерът Льовен получи вот на недоверие, внесен от партията "Шведски демократи". Вотът на недоверие мина успешно, тъй като преди това Лявата партия напусна трипартийната коалиция със социалдемократите и Зелените заради спорове по законопроект за справяне с недостига на жилища. Лидерът на Умерената коалиционна партия Улф Кристерсон не успя да събере необходимия брой гласове, за да състави кабинет и мандатът отново бе възложен на Льовен, който е премиер от 2014 г. Редовните парламентарни избори в Швеция трябва да се състоят през септември догодина.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени