Стефан Цанев: Страхувам се, че насила партиите ще направят от Румен Радев кандидат-диктатор

"Възраждане" ще стане втора политическа сила. Тогава проблемът става кардинален, защото тази партия ще постави следните въпроси – оставаме ли в ЕС, оставаме ли в НАТО, каза 86-годишният Цанев

Стефан Цанев
Стефан Цанев Източник: Изд. Жанет 45

Страхувам се, че насила партиите ще направят от Румен Радев кандидат-диктатор. Това заяви писателят и драматург Стефан Цанев пред БНТ.

 

"Първият, който печели от тази битка, е президентът, който управлява вече цели две години. Страхувам се, че насила партиите ще направят от Румен Радев кандидат-диктатор", заяви Цанев. Усещането му е, че президентът вътрешно има желание да управлява самостоятелно. Той направи паралел с 1934 г., когато партиите са разпуснати и цар Борис III управлява автократично.

 

"Властта разваля хората. Властниците страдат от една и съща болест, започват да мислят, че като са на върха са най-умните. Колкото по-високо се качват, толкова повече се усамотяват и нямат нужда от съвети. Хората около тях стават все по-сервилни и в крайна сметка те остават самотни", каза той.

 

Той не споделя изцяло твърденията на свой колега писател, че у нас бушува тиха гражданска война (позиция, изразена от Георги Господинов, бел. ред.). "Тя е шумна. Но тя не засяга народа, а е сред политиците. Сред народа няма такива противопоставяния както сред политиците, но опасността да проникне по-надолу е много голяма", заяви Цанев. И предупреди, че лошата демокрация неминуемо ражда желанието за силната ръка.

 

"Нашите политици са глухи и се правят на глухи, никой не иска да чуе думите на другите. По-трудно е да разбереш чуждите аргументи. Трябва да се опиташ да разбереш другия човек. Не може ти са си вечно правият, а той виновният", каза той. Според него обаче истинската дилема ще настъпи след следващите избори.

 

"Не знам защо политиците не го разбират. "Възраждане" ще стане втора политическа сила. Тогава проблемът става кардинален, защото тази партия ще постави следните въпроси – оставаме ли в ЕС, оставаме ли в НАТО?", каза 86-годишният Цанев. Той призова политиците да бъдат готови за тази дилема, ако не успеят да съставят кабинет.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени