Стефан Янев е отказал наши изтребители да помогнат на Украйна

Между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 тече спецоперация по изчегъртване, черен ПР и надделяване. Дилемата вече е кой кого - Радев Петков или обратно

Кирил Петков и Стефан Янев
Кирил Петков и Стефан Янев Източник: МС
Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват, заяви Жозеп Борел. Отказът наши МИГ-ове и летци да пазят небето над Украйна е в основата на конфликта между премиера Кирил Петков и министъра на отбраната Стефан Янев, съобщават медии, като се позовава на източници от МО.
 
На последната среща на върха в Брюксел от България е поискано да изпрати наши изтребители за участие във военния конфликт. България има общо 19 изтребители МиГ-29, от които в полет са едва 5-6. "Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват", съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след извънредното онлайн заседание на европейските външни министри вчера.
 
"Някои от държавите в ЕС имат такива самолети", отбеляза той и посочи, че тези решения ще се взимат извън европейската рамка. "Изпращаме не само въоръжение на Украйна, а и изтребители”, добави Борел. Вчера и Урсула фон дер Лайнен обеща да изпрати европейски самолети като военна помощ на нападнатата от руските окупатори Украйна.
 
Позиция на НАТО досега е, че нито една държава няма да изпрати нито един свой войник на страната на Украйна. За първи път обаче Брюксел разреши изпращането на военна техника в помощ на Киев. Така се стигнало до идеята да бъдат изпратени 6 броя МиГ-29 от България и 6 броя СУ-25 от Унгария, защото за тях имат пилоти.
 
Протежето на ген Леонид Решетников - Румен Радев - се е възпротивил, с което на практика е застанал на позиция, обслужваща интересите на руските агресори. Министърът на отбраната Стефан Янев също категорично се е противопоставил на идеята, с което е доказал, че няма място като министър на отбраната на натовска България. И това е ускорило процеса за светкавичното му отстраняване от министерското кресло.
 
"Задачата е да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там", написа Янев късно снощи във Фейсбук, очевидно, след като е имал разговор с премиера Кирил Петков, който му е поискал оставката. Стефан Янев заяви неколкократно, че няма да си подаде оставката, което наложи свикването утре на извънредно заседание на НС, за да бъде гласувано неговото отстраняване. 

С това развитие на събитията може да се заключи, че между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 тече спецоперация по изчегъртване, черен ПР и надделяване. Дилемата вече е кой кого - Радев Петков или обратно.
 
 

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени