Стефан Янев: Искаме компенсации от САЩ за забавянето на изтребителите F-16

В такива случаи на забавяне или неизпълнение, правителството налага такива санкции, все едно договора е сключен за нуждите на Държавния департамент, добави той

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: БНТ

Искаме компенсации от САЩ за изтребителите F-16,  съобщи в парламента министърът на отбраната Стефан Янев. Той информира народните представители, че страната ни започва преговори с департамента по отбрана на САЩ заради забавянето на доставката на американските изтребители F-16 Блок 70. Янев разясни, че в подобни случаи, когато договорите са от типа правителство/правителство, общоприетата практика е правителствата да подхождат с доверие, т.е. гарантът за изпълнение на договора е правителството на САЩ.

 

"В такива случаи на забавяне или неизпълнение, правителството налага такива санкции, все едно договора е сключен за нуждите на Държавния департамент. Стандартните общи условия при такъв тип договор са, че купувачът може да отмени покупката във всеки момент преди доставката на "стоката". Всички разходи са за сметка на купувача", уточни Янев.

 

Правителството на САЩ в този случай  се ангажира да консултира купувача за възможни закъснения. "Ние сме вече в разговори, очаквам следващите седмици да имаме посещение от специалисти от Департамента от отбраната. Ще бъдат направени и видеоконферентни разговори, за да се изяснят възможните компенсации, които може да получи България в лицето на ВВС заради забавянето на изтребителите", отбеляза министърът на отбраната. 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени