Стефан Янев: Като премиер не вярвах на Кирил Петков

Той прогнозира предсрочни избори до края на годината

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: МС

Бившият служебен министър-председател и настоящ лидер на "Български възход” Стефан Янев разкри пред  bTV, че не е вярвал на Петков, докато сегашният премиер бе икономически министър в неговото служебно правителство. 

"Спомнете си историята с електромобилите и тези инвеститори, които трябваше да дойдат в Ловеч. До къде стигнаха и как се развива тази история?", попита Янев. 


Красива война няма. И това в Украйна, разбира се, е война. Война за хората, които са там. Война за тези, които се сражават. Използвайки думите "военна операция", аз цитирах Владимир Путин., опита отново да се оправдае за уволнението си като министър на отбраната в правителството на четворната коалиция.

 
"Управляващата коалиция не е способна да издържи на ударите на времето и проблемите, които се задават на хоризонта", посочи Стефан Янев. И прогнозира предсрочни избори до края на годината. 

 

"Управляващата коалиция не само, че не създава условия за решаване на кризите, в които живеем, и проблемите, които ни заобикалят почти на ежедневна база, но ги задълбочава, създава нови проблеми", категоричен бе бившият служебен премиер. 

 

"Ако погледнете дневния ред, включително от тази седмица, най-малко два проблематични въпроси или теми се зададоха със сериозна конотация. Първата е националният план за въвеждането на еврото, който някак си между другото беше приет в тишина и спокойствие, без обществено обсъждане. Беше приет с едностранно поведение на коалиционните партньори, които казват: "Ние гласувахме против, ама виждате ли то трябва да върви". Българският лев следващата седмица ще чества 142 години от появяването си като национална валута, а ние закриваме и този елемент", заяви Стефан Янев. 

 

Той нарече мракобесие закона на Асен Василев, който предвижда създаване на черни списъци от хора и фирми, на които имуществото ще може да се запорира без съд и присъда - само по донос.

 

"Когато говорим за законодателство, нека то да бъде много прецизно и да не дават свобода за широка интерпретация, особено когато става въпрос за имуществото на частни субекти", добави Стефан Янев.

 

Той коментира и спирането на газовите доставки от Русия към България. "Бих изисквал от съответните специалисти от държавната фирма "Булгаргаз" да предложат най-доброто решение. Най-доброто решение може да бъде едно или друго, но в крайна сметка трябва да бъде защитен интересът на българските потребители по отношение както на предвидимостта на налични количества, така и по отношение на цената", каза Стефан Янев. 

Той отбеляза още, че когато искаш да избягаш от зависимост от един доставчик, не бива да се поставяш в зависимост на друг доставчик, а да намериш начин да имаш равнопоставеност. 

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени