Стефан Янев: Президентът Радев и в момента е добър лобист за въоръжените сили! Водим разговори за закупуване на 2 подводници

Работим по 3 сценария при ескалация на конфликта Русия-Украйна, заяви министърът на отбраната

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: МС

"Подводници нямаме, всеки флот е хубаво да има такава способност. Водят се разговори с определена държава за определен тип подводници, но всичко в момента е на ниво преговори. Има начин средства за подводница да бъдат предвидени в бюджета или в актуализацията му. Не говорим за нови подводници, но са в добро техническо състояние", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS  в първото си телевизионно интервю след встъпването му в длъжност министър на отбраната Стефан Янев.

Също така стана ясно също, че ще купуваме още 8 изстребители от САЩ, но засега не се знае кога.

 

По отношение потенциален конфликт между Русия и Украйна военният министър заяви, че се работи по три възможни сценария. "В момента дали и какво решение предстои  ще се разбере в следващите няколко седмици. В календара на НАТО предстои среща на министрите на отбраната през февруари. Дотогава трябва да имаме национална позиция, която аз трябва да защитя на срещата. Когато се вземе решението за позицията ни от Министерски съвет, ще бъде комуникирана", заяви Стефан Янев.

 

Той подчерта, че няма искри между него и премиера Петков след коментара, че няма нужда от допълнителни войски на НАТО у нас, а позицията му остава същата за онзи момент. Според него за национална сигурност и национални интереси няма "фоби" и "фили", а в това отношение трябва да сме българофили. 

 

"От войната хората страдат, никой не я иска, но е наша отговорност да вземем мерки и да бъдем подготвени за нея. Българската армия е призвана да поддържа готовност, така осигурява суверенитета и териториалната цялост на страната. Армията ни може да реагира при развитие на негативен сценарий във връзка с Украйна и Русия", категоричен е Янев.

 

"НАТО и САЩ заявиха, че няма да се намесят, а България има своя принос към решенията на НАТО. За България може да има и други последствия от такъв един конфликт, затова трябва да имаме готовност", каза още министърът.

 

"НАТО има своя политика за създаване на определен тип подготвеност при конфликт до границите на страни членки на пакта. НАТО е отбранителна организация и България адекватно трябва да е готова със своите отбранителни способности", подчерта той.

 

Относно развитието на военната инфраструктура, Стефан Янев заяви, че всеки мост може да се използва за военни цели, а инвестициите в инфрасткруктура е добра идея, но трябва да се има предвид нивото на модернизация на българската армия.

 

"Недофинансирането на способностите на армията е значително през последните години, така че трудно може да се мисли в момента за създаването на нова военна инфраструктура", добави той. Според него президентът Радев и в момента е добър лобист за въоръжените сили и тяхното развитие.

 

"Ние трябва да инвестираме в преворъжаването и превръщането на армията ни в адекватна на нивото на нашите партньори. 2% от БВП за отбрана е планирано да се стигне до 2024 година. Търсим баланс между спешната нужда и възможностите на държавата. Продължаваме разговори за бюджета и търсим допълнителни средства за модернизацията на сухопътните войски - те са гръбнанака на Българската армия", смятат военният министър.

 

Той заяви, че не може да се каже, че тази година ще купувамем бронирани бойни машини, защото още няма договор.

Още от "Политика"

МС: България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Провеждането на т. нар. президентски избори и в незаконно окупираните територии на Украйна е още едно доказателство за грубо нарушение на международното право

Прочетете повече прочетете повече

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени